Читај ми!

"Putujuća biblioteka" u Prijepolju

"Infobus" ili kako je Prijepoljci još zovu, "putujuća biblioteka", svakih petnaest dana, već osam godina, snadbeva meštane okolnih sela knjigama koje oni ne mogu da iznajmljuju u matičnoj biblioteci "Vuk Karadžić" u Prijepolju. Članarina i sve usluge "Infobusa" su besplatne.

Za 18 hiljada ili gotovo polovinu žitelja Prijepolja, koji žive u udaljenim naseljima i ne mogu da pozajmljuju knjige u matičnjoj biblioteci "Vuk Karadžić" rešenje je "Infobus" - biblioteka na točkovima. Članarina i sve usluge "Infobusa" su besplatne. Čitalaca je sve više, a "Infobus" može tek jednom u 15 dana , u isto vreme i na istom mestu, da dođe do njih.

Iz dana u dan, od sela do sela, na svakoj stanici tog nesvakidašnjeg autobusa kojim knjige putuju u susret čitaocima svih uzrasta, slika je ista. Gužve, žamor, iščekivanje i znatiželja.

Žitelji Prijepolja kažu da su zadovoljni "Infobusom", jer sada mogu da čitaju knjige.

"Knjige i usluge 'Infobusa' koriste i meštani, kao i učenici srednjih škola i Gimnazije. Inače, 'Infobus' ima odličnu saradnju sa nama i uvek su tačni", kaže Radoman Petrić nastavnik razredne nastave.

Članarina i sve usluge "Infobusa" sa fondom od oko deset hiljada knjiga, časopisa, multimedija, čiji zaposleni priređuju i radionice, predavanja, susrete sa piscima i druge edukativne aktivnosti, besplatne su i na dohvat žiteljima 14 sela i 35 naselja koja gravitiraju ka njima.

"Nailazimo samo na pozitivne reakcije, kad sneg padne recimo, dešavalo se da se zaglavimo i svi nam pomognu da se izvučemo iz te situacije", kaže knjižničar i vozač "Infobusa" Predrag Dulović.

PR Matične biblioteke "Vuk Karadžić" u Prijepolju Indira Hadžagić Duraković kaže da je projekat bio pravi pogodak, jer meštani "Infobus" opisuju kao vazduh koji je došao u jednu učmalu sredinu.

Uz retka odstupanja u zimskom periodu, ova putujuća biblioteka, družionica ili soba za bajke, kako je još zovu najmlađi Prijepoljci, do sada je prešla put od oko 50 hiljada kilometara.

Za proteklih osam godina koliko već krstari prijepoljskim selima, usluge "Infobusa" koristilo je oko 24 hiljade članova koji su za to vreme iznajmili više od 300 hiljada knjiga i drugih jedinica književne građe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво