Preko mosta uz merdevine

Meštani Donjeg Krajinca kod Leskovca do svojih imanja, na drugoj strani reke, mogu da stignu samo ako imaju hrabrosti i snage da se popnu na most merdevinama visokim sedam metara. Posle toga je skoro lako.

Južna Morava je nepremostiva za meštane leskovačkog sela Donje Krajince. Most započet pre nekoliko godina stoji nezavršen, a zbog eksploatacije šljunka korito reke je produbljeno toliko da ni leti ne može da se pregazi. Ako se i pregazi - na drugoj obali puta nema, jer ga je zatrpalo klizište.

Završetak mosta rešio bi problem, ali Direkcija za izgradnju grada koja je sa 15 odsto sredstava suinvestitor nema novca za izgradnju navoza i nadvožnjaka, a nema ni odgovora od preduzeća Putevi Srbije kada će radovi biti nastavljeni.

Meštanima koji ne mogu do svojih njiva ostalo je da se naoružaju strpljenjem i čekaju, i da se snalaze kako znaju.

Uz nezavršen most prislonili su merdevine od sedam metara. Samo tako mogu do mosta pa, preko njega,  do njiva sa druge strane Južne Morave. Nesigurno, naporno i veoma rizično.

"Strah me je, ali šta ću kad su mi vinogradi i imovina s druge strane", kaže 76-godišnji Radomir Milenković.

Meštani Donjeg Krajinca godinama su koristili most nizvodno, oko tri kilometra od sela, ali kako je klizište u Manojlovcu zatrpalo prolaz za traktore do njiva već mesecima ne mogu da stignu.

Ivica Kostić redovno, uz merdevine i niz merdevine, odlazi da obiđe imanje.

"Umesto da ga obrađujem, gledam kako zarasta u korov", kaže Kostić.

Ne počinji ono što ne možeš da završiš

Kad je počela izgradnja auto-puta nadali su se da će im most predviđen projektom, koji je počeo da se podiže baš u njihom selu, olakšati život. Ovako nezavršen samo je doneo dodatne probleme.

Potpredsednik MZ Donje Krajince Bojan Marković  kaže da je korito produbljeno, a auto-put je meštane ovog sela fizički odvojio od imanja.

"Država ništa ne čini da mi koji hoćemo da radimo i obrađujemo konačno dođemo do svojih poseda", kaže Marković.

Investitor ovog mosta, kao i preostalih sedam koji su nikli preko Južne Morave je preduzeće Putevi Srbije. Iako su svi bez upotrebne dozvole, bar se koriste. Direkcija za izgradnju Leskovca, kao suinvestitor, ispunila je svoje obaveze ali ovaj problem ne može da reši sama, jer je "težak" bar 20 miliona dinara.

Tehnički direktor Direkcije za izgradnju grada Ljiljana Trajković Starinac kaže da je izgradnja mosta u vezi sa izgradnjom auto-puta.

"Taj problem mora da reši nadležno ministarstvo i Putevi Srbije ili Koridor 10, svejedno, tek grad je svoje obaveze ispunio", kaže Starinac.

I tako će, prvi put ovog proleća, oko 300 hektara plodne moravske zemlje ostati neobrađeno. A meštani Donjeg Krajinca su vredni ljudi, povrtari, onemogućeni da i preko Morave podignu plastenike.

Jedan od uspešnijih povrtara u Donjem Krajincu Batica Stojanović, kaže da se nadaju da će Vlada razumeti i rešiti ovaj problem.

"Ako više obrađujemo, biće više i povrća a cene niže, pa će biti lakše i nama i Beogradu", kaže Stojanović.

Privremeno rešenje je da grad, po ko zna koji put, sanira klizište pored poljskog puta u Manojlovcu. Želje da se pomogne ima, ali to nije dovoljno. Potrebno je više od milion dinara koliko bi, po najštedljivijoj računici, radovi koštali.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се