Samodoprinos nemaštini

Zbog greške u proceduri 2003. godine, opština Prijepolje građanima vraća novac od samodoprinosa. Na to će otići šestina opštinskog budžeta, mnogi planovi ostaće nerealizovani, a pomoć ugroženima biće umanjena.

Zbog odluke iz 2003. godine o produženju mesnog samodoprinosa koji u trinaest, od ukupno trideset prijepoljskih mesnih zajednica nije usvojen referendumom, kako to zakon nalaže, Opština građanima sada vraća novac.

Gotovo polovina zahteva je isplaćena uz poravnanje, ali još nekoliko hiljada sudskih tužbi, sa svim pratećim troškovima, čeka na naplatu.

Iako je novac od samodoprinosa uložen u infrastrukturu, prva presuda Vrhovnog suda - da je to ubiranje materijalnih sredstava bez pravnog osnova - pokrenula je lavinu tužbi i zahteva, kojima Prijepoljci dobijaju od 2.000 do 40.000 dinara. Pitanje je samo da li će prihvatiti apel opštine i podneti zahtev, ili nagovore advokata, pa to raditi uz tužbe.

Neki građani podneli su zahtev i odmah dobili novac, drugi su se odlučili na tužbu: "Ja sam se dogovorio sa advokatom - meni šta sleduje, a on... dobiće njegovo."

"Bez samodoprinosa nema para, nema posla, nema izgradnje"

Ima Prijepoljaca koji su uvereni da nije sve moralo da bude ovako, jer će šestina opštinskog budžeta otići na isplate građanima: "Da su ljudi, ne bi to radili, bez samodoprinosa nema para, nema posla, nema izgradnje."

Ima onih koji i sopstvene prinadležnosti iz opštinske kase dovode u pitanje. "Ima nekih budžetskih ustanova koje su tužile opštinu ili podnele zahteve, a njihovo redovno funkcionisanje se finansira iz tog istog budžeta", kaže predsednik opštine Prijepolje.

U celoj toj gužvi, kao i obično, dobro će zaraditi advokati; nezvanično, oni dobijaju od 15.000 do 40.000 dinara po tužbi.

A ima i onih koji, po svemu sudeći, neće odgovarati za odluku koju čitavo Prijepolje sada skupo plaća.

"Trebalo bi da odgovara čitav tadašnji skupštinski saziv, koji je tu protivzakonitu odluku doneo", smatra predsednik opštine.

Građanima Prijepolja, koje se tek oporavlja od decembarskih poplava, sa zaradama daleko ispod republičkog proseka i velikom stopom nezaposlenosti, svaki je dinar dobrodošao - ali će, indirektno, to biti i gubitak za sve. Opština iz budžeta mora da isplati više od 100 miliona dinara, zbog čega će morati da odustane od mnogih planova, a pomoć ugroženima biće umanjena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво