Šta je rekao general

U Adi se ne stišava bura oko podizanja spomen-obeležja Janošu Damjaniču, mađarskom generalu srpskog porekla i junaku revolucije 1848/49. godine.

Nakon protesta naprednjaka, sada je ispred pomenutog obeležja konferenciju za novinare organizovala Demokratska stranka Srbije prekrivši tom prilikom obeležje crnim najlonom.

"Postavljanje spomenika čoveku kojeg istorija pamti kao zločinca je sraman čin. Ubijao je i Srbe i Hrvate i Rumune i Nemce, Slovake. Danas, u 21. veku, kada su dobri međunacionalni odnosi ovde u Vojvodini imperativ,  kada su nam čak i cilj, mi imamo situaciju da jedna opština, njen predsednik, predsednik Skupštine AP Vojvodine gospodin Egereši, otvaraju jedan ovakav spomenik",  rekao je predsednik PO DSS Branislav Ristivojević.

On je napomenuo da je PO DSS povodom celog slučaja zatražio reakciju nadležnih organa, ali da je ona potpuno izostala.

Spomen-obeležje svečano je otkriveno sredinom marta. Odluku o njegovom podizanju doneli su odbornici Skupštine opštine Ada na sednici održanoj još septembra prošle godine. "Za" je glasalo svih 29 odbornika pozicije i opozicije: 10 iz DS, 9 iz mađarske koalicije, troje iz redova  G17+, jedan nezavisni, i po dva odbornika iz SNS-a, Građanskog saveza Mađara i grupe građana.

"G17 plus smatra da je ovaj spomenik legalno podignut, pre svega zato što su svi odbornici glasali za to", kaže predsednik OO G17 plus Ferenc Balint. "Skupštinski materijal se šalje sedam dana pre sednice, tako da svi odbornici imaju vremena da ga pročitaju i izvrše analizu."  

Neznanje (ni)je dobar izgovor

Odbornici SNS-a sada tvrde da su obmanuti. "Mi priznajemo da smo glasali za podizanje spomenika Janošu Damjaniču, ali iz neznanja, jer nije bilo nikakvog biografskog obrazloženja o liku Janoša Damjaniča", rekao je na nedavnom protestnom skupu odbornik SNS Dragan Bajšanski.

Nezadovoljstvo zbog podizanja ovog obeležja, pored DSS-a i SNS-a, iskazali su  i Liga socijaldemokrata Vojvodine, SPO i Srpska radikalna stranka.

Sami meštani ove severnobačke varošice kažu da su zbunjeni i uznemireni. Dok jedni smatraju da je u pitanju provokacija, drugi kažu da im obeležje ne smeta, a treći - da sa ovakvim stvarima treba biti oprezan, jer je Ada ipak multinacionalna sredina.

Janošu Damjaniču se inače pripisuje rečenica da sve Srbe treba pobiti i da će, kada se to desi, on i sebe ubiti. Istoričar dr Tibor Pal sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu kaže da je ta rečenica naknadno dodata i da je  istoriografija već dokazala da to Janoš Damjanič nikad nije izgovorio.

"Ko je i zašto Damjaniću dodao tu rečenicu, treba da istraži nova generacija istričara - i Srba i Mađara", istakao je dr Tibot Pal.

DSS je na svojoj današnjoj konferenciji za medije na posebnu odgovornost pozvala predsednika Skupštine AP Vojvodine Šandora Egerešija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара