Niško proleće ‘99.

Tokom 78 dana vazdušnih napada NATO snaga, Niš je bombardovan četrdeset puta i pogođen sa 324 projektila. Poginulo je pedeset šestoro Nišlija - civila, policajaca i pripadnika Vojske.

Niš je napadnut 7. maja 1999. godine u 11.20, kada je na gradske kvartove kod Univerziteta, Gradske pijace i Kliničkog centra bačeno više tovara sa kasetnim bombama.

NATO avioni su na Niš bacili ukupno 36 kontejnera kasetnih bombi. Njihov trag još se jasno vidi i na kući Darinke Petković, u Šumatovačkoj ulici 22.

Ona i danas živi sama u pomoćnim prostorijama kuće, a proleća 1999. godine nerado se seća. Kad je bomba pala u susednu sobu, sve se u trenutku zapalilo. Niko joj nije pomogao, kaže Darinka Petković koja, ni posle 12 godina, nije uspela da osposobi kuću za stanovanje.

Samo od kasetnih bombi u Nišu je u jednom danu poginulo petnaestoro ljudi. Nedaleko od Šumatovačke ulice, na dva spomenika - jedan koji je postavila tadašnja republička vlast i drugi koji je podigao grad Niš, to jest opozicija, prepuno venaca, cveća...

 

U organizaciji ratnih veterana i, kako je saopšteno, dvanaest patriotskih organizacija održana je protestna šetnja. Među okupljenima najviše je bilo mladih ljudi.

Tokom tri meseca bombardovanja, sirene za vazdušnu opasnost u Nišu oglasile su se 129 puta. Grad je 52 dana, pet sati i 14 minuta bio izložen vazdušnim napadima, poginulo je pedeset šestoro Nišlija, srušeno više od 120 i oštećeno više od 3.000 objekata.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво