Počele dve Borine nedelje

U Vranju je počela Borina nedelja, ali prvi put za 45 godina na ovakav način: dve manifestacije, dva organizatora, dve književne nagrade - sve u čast Bori Stankoviću.

Borina nedelja koja je prethodnih 45 godina okupljala građane Vranja i kulturnu javnost cele zemlje u slavu velikog pisca, ove godine održava se u senci sukoba, osporavanja i međusobnih optužbi Književne zajednice i Grada.

U ime velikana pisane reči, i njemu "u čast" organizatori dve paralelne književne manifestacije mesecima se spore oko toga ko ima pravo na Borinu nedelju, prostor, dodelu nagrade.

Na otvaranju, iz ugla priređivača njegovih izabranih dela. "Problem je šta reći novo o Bori, a da se ne pretvori u katalog tuđih mišljenja, ja smatram da on spaja tradicionalno i moderno", istakla je Ljiljana Pešikan Ljuštanović, profesor književnosti.

Jedna Nedelja počela je paljenjem sveća i polaganjem cveća na spomenik u gradskom parku, druga muzičkim performansom u Narodnom muzeju. 

Književnost na gradskim Borinim danima, pratiće muzička i likovna umetnost. Uvod je igra, performans Ivane Smiljanić "Igram, igram, igram". "Ivana igrom slavi lepotu i mladost naše sugrađanke, majke i neveste", rekla je Jelena Veljković o performansu priređenom u maloj sali galerije Narodnog muzeja u Vranju.

U Pribojčićevoj kući Književna zajednica je otvorila Borinu nedelju i potom manifestaciju preselila u Beograd, u prostorije Udruženja književnika Srbije u Francuskoj 7.

Nagrade

Žiri Književne zajednice nagradu za najbolje prozno delo u protekloj godini dodelio je Vladanu Matijeviću, za roman "Vrlo malo svetlosti".

"Vaše prisustvo ovde, na otvaranju, govori da ima simbolike u naslovu nagrađenog dela, i da u Vranju ipak ima vrlo malo svetlosti", rekao je tom prilikom urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović.

Žiri Grada opredelio se za roman "Mi smo različiti" Veselina Markovića, kome će nagrada "Borisav Stanković" biti uručena 29. marta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара