Replike neolitskih naselja

Povelja o bratimljenju početak je zajedničkog predstavljanja istorijske i kulturne baštine Starčeva, Boljetina i Vinče, na čijoj se teritoriji nalaze arheološka nalazišta svetskog značaja.

U Boljetinu, Starčevu i Vinči nalaze se arheološka nalazišta od svetskog značaja: Lepenski vir, Starčevo grad i Vinča Belo brdo.

Predstavnici ta tri mesta planiraju da izgrade replike neolitskih naselja i očekuju da će Lepenski vir, Starčevo-grad i Vinča Belo brdo jednog dana biti turističke atrakcije.

Simboličnom trampom između predstavnika mesnih zajednica Starčevo, Boljetin i Vinča predstavljene su neke osnovne odlike neolitskih kultura, kao što su gajenje pšenice u Starčevu i grnčarstvo u Vinči.

Potpisivanje povelje o bratimljenju početak je zajedničkog predstavljanja istorijske i kulturne baštine, koja bi mogla u budućnosti da privuče brojne turiste. U muzejskim postavkama biće na različite načine prikazano kako se živelo pre 8.000 godina, šta se jelo, kakva se muzika svirala i slično.

"Zgrada muzeja biće od ekološkog materijala, kao što je to bilo nekad. Imaćemo replike kuća i svega iz okruženja, a takođe i nešto da zabavi posetioce", najavio je autor projekta iz udruženja Neolitsko Starčevo Miodrag Mladenović.

Tragovi dalekih predaka

Za izgradnju arheološko-turističkog parka biće potrebno 3 miliona evra, a on će nas, preko reke Dunav, povezati sa mnogo zemalja Evrope. Za sada se tek radi projekat, koji će finansirati pokrajinska Vlada.

"Važno je da imamo taj istorijski kontinuitet, da znamo odakle smo potekli. To je šansa za razvoj turizma i za razvoj lokalne zajednice", rekao je pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić.

"Dunav je za nas u Austriji veoma važna spona među zemljama, ne samo ekonomska, već i kulturna", reči su austrijskog ambasadora Klemensa Koje.

Još jedan detalj života u neolitu prikazan je u Starčevu - paljenje vatri kojima se početkom proleća odgoni zima i priziva toplije vreme. A jedna od poruka onih koji taj period proučavaju bila je da bismo na primeru tadašnjeg društva mogli da učimo o bratstvu i zajedništvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво