Bolnica za decu dijabetičare

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička banja" u Aranđelovcu jedina je ustanova u Srbiji specijalizovana za produženo lečenje, edukaciju i rehabilitaciju dece koja boluju od dijabetesa.

U proteklih dvadeset godina u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Bukovička banja" u Aranđelovcu lečilo se više od četiri hiljade dece dijabetičara.

Zorana Ratković iz Kragujevca u bolnici je sa svoj dvogodišnjom kćerkom kojoj je nedavno dijagnostikovan dijabetes. Iako devojčici nije bilo dobro, njena majka kaže da nije mogla ni da pretpostavi da ima šećernu bolest.

Majke su i uz ostalu decu koja u aranđelovačko lečilište dolaze iz cele Srbije, na dve ili tri sedmice. One kažu da je saznanje da njihovo dete ima šećernu bolest šok za celu porodicu.

Stručni tim lekara i medicinskih radnika iz različitih oblasti roditelje i pacijente upoznaje sa bolešću i podučava ih kako da sa njom žive i lakše je podnose.

"Učimo ih da daju sebi insulin, da računaju koliko kalorija dnevno unose", objašnjava glavna sestra Specijalne bolnice "Bukovička banja" Mirjana Simić. "Važan je rad sa svakim detetom ponaosob, jer ne prihvataju bolest sva deca i njihovi roditelji na isti način."

U Srbiji ima oko 1.500 dece dijabetičara. Nepravilna ishrana i smanjena fizička aktivnost čine da se šećerna bolest javlja u sve mlađem uzrastu.

Odlukom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, sva deca se o trošku države upućuju se na lečenje u aranđelovačku specijalnu bolnicu. Godišnje program lečenja u njoj prođe 300 do 400 mladih dijabetičara.

"Veoma je važno da omogućimo deci i adolescentima da žive normalno, poput svojih vršnjaka, da se spreče komplikacije i obolevanja koja šećerna bolest može da izazove", kaže prim. dr Milanko Ćukanović. direktor Specijalne bolnice "Bukovička banja".

Dijabetes je najčešća hronična bolest kod dece širom sveta i godišnje se otkrije oko 70.000 novih slučajeva. Srbija je među retkim zemljama sa niskom stopom javljanja te bolesti, a način lečenja isti je kao u razvijenijim zapadnim centrima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво