Neizvesnost u UMI-peku

Više od stotinu radnika Mlinsko-pekarske industrije "Umi-pek" u Leskovcu pet meseci čeka da se vrati na posao. Danas su ponovo dobili nova rešenja o odsustvu i nova obećanja.

Radnici Mlinsko-pekarske industrije "Umi-pek" u Leskovcu već pet meseci strpljivo čekaju da se vrate na posao.

Proizvodnja, pre svega, u pekari prekinuta je početkom novembra prošle godine. Tada su radnici poslati na plaćeno odsustvo od 45 dana. Posle novogodišnjih praznika usledilo je novo rešenje.

Danas su se svi radnici javili na posao, ali ponovo su ih dočekala  rešenja o plaćenom odsustvu, sada na 30 dana, ali i nova obećanja.

Neivesnost se nastavlja, a radnici više ne veruju da će se uskoro vratiti na svoja radna mesta kao što su očekivali.

"Ne znamo više šta da mislimo i čemu da se nadamo. Ne možemo više ni svoje porodice da prehranjujemo. Počinjemo da verujemo da firma više nikada neće stati na noge", kaže Nenad Milenković, predsednik sindikata leskovačkog "Umi-peka".

Ne nada se mnogo ni Slobodan Janjić, vozač "Umi-peka": "Ceo radni vek sam ovde, trideset tri godine, i ne mogu da verujem da sam ostao bez posla."

Ima li budućnosti za "Umi-pek"

U međuvremenu, vozni park je prepolovljen, imovina se polako rasprodaje kako bi se namirili poverioci. I sami radnici vide sud kao jedini način da naplate zaostala potraživanja koja, pojedinačno, dostižu i milion dinara.

"Svestan sam da tako činim štetu svom preduzeću, ali ja drugi izlaz ne vidim", objašnjava radnik "Umi-peka" Trifun Kocić. "Kad sam video da se prodaje žito iz robne rezerve bez ičijeg odobrenja, shvatio sam da Umi-pek nema budućnost,"

Brojna obećanja vlasnika, od obustavljanja proizvodnje početkom novembra prošle godine, još nisu ostvarena. Sve bi bilo lakše, kažu, da dugovanja nisu dostigla 4 miliona evra. Idećeg meseca na naplatu stiže i kredit podignut prošle godine.

Rešenje problema rukovodstvo "Umi-peka" vidi u strateškom partneru i izmeštanju sedišta firme u Pančevo.

"Izvesnije je pokretanje proizvodnje od stečaja, javio se strateški partner", tvrdi direktor preduzeća Zoran Simonov. "Ne mogu da kažem kada, ali odgovorno tvrdim da bi pekara, mlin i silos trebalo uskoro da počnu sa radom."

Od aprila 2008. vlasnik većinskog dela kapitala je preduzeće "Krisma agrar" iz Šida.

Bez plata, penzijskog i socijalnog osiguranja skoro dve godine i, što je najgore, bez posla, radnici će do kraja nedelje pomoć potražiti i kod rukovodstva grada, ali i Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи