Izolacija štedi energiju

Skoro polovina ukupne energije u Srbiji troši se za grejanje i hlađenje zgrada. Da bi se smanjilo gubljenje i rasipanje energije Ministarstvo zaštite životne sredine priprema set pravilnika koji će poboljšati energetsku efikasnost Srbije.

Srbija je zemlja sa najnižom energetskom efikasnošću u Evropi, zgrade su građene bez protokola ili prema zastarelim pravilnicima.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja priprema nov podzakonski akt, set pravilnika, kojima će se urediti oblast energetske efikasnost i smanjiti potrošnja energije.

Kriza je na pola puta zaustavila izgradnju porodičnih kuća, finalizacija je izostala. Nedovršena je fasada, nedostaje termoizolacija, pa je i potrošnja energenata veća.

Dejan Velinović iz Surdulice kaže da nema izolaciju, ni sredstava da je postavi, za to bi mu bilo potrebno oko 2.000 evra.

Ušteda u potrošnji energenata vratila bi investicije, procena je Ministarstva za zaštitu životne sredine. Oni koji će tek graditi imaće zakonsku obavezu da projektom svake nove zgrade bude predviđena i ugradnja izolacije.

"Kada bi uspeli da na sve kuće u Srbiji postavimo izolaciju, uštedeli bismo 40 odsto energije. To bi mnogo značilo, i zbog uvoza gasa i za izvoz struje", rekao je ministar za zažtitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Ministar Dulić je u Surdulici obišao fabriku Knauf, koja proizvodi više od 40.000 tona kamene vune godišnje, za toplotnu, zvučnu i protivpožarnu zaštitu u građevinarstvu i industriji.

"Fabrika ima kapacitete da podmiri potrebe svih zemalja naglasio je generalni direktor Knaufa za južni Balkan Tihomir Civkarovski.

Posle poskupljenja struje raste i interesovanje za kupovinu kamene vune iz surduličke fabrike. Međutim, Srbija i dalje 47 odsto ukupne energije troši za grejanje i hlađenje zgrada. Poboljšanje energetske efikasnosti podrazumeva smanjenje gubitaka energije bez narušavanja komfora, životnog standarda ili ekonomske aktivnosti, i može se ostvariti i u proizvodnji i u potrošnji energije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи