Čačani brane gradski park

U Čačku je održana javna tribina "Sačuvajmo park", na kojoj su građani izrazili nezadovoljstvo što je Prostornim planom grada predviđena mogućnost da kroz park prođe saobraćajnica.

Društvo "Čačani" koje je organizovalo javnu tribinu "Sačuvajmo park" traži da se sačuva autentičnost parka izgrađenog pre skoro osam decenija.

 

Oko 800 Čačana okupilo se na javnoj tribini čiji je cilj da se spreči mogućnost koja je predviđena Prostornim planom grada da kroz park prođe saobraćajnica.

Građani Čačka smatraju da je u gradu ionako premalo zelenih površina i da deca nemaju gde da se igraju. Čačani koji su se okupili na tribini nisu protestovali samo protiv mogućnosti da gradski park preseče ulica: za njih je neprihvatljivo i da ta saobraćajnica prođe pored Doma zdravlja, škole, sportskog centra, Instituta za voćarstvo. Iz Društva "Čačani" koje je i organizator tribine upozoravaju da poslednjih pet decenija u tom gradu nije postavljena niti uređena nijedna zelena površina.

Predsednik Društva Zlatko Milovanović napominje da bi Čačak, prema broju stanovnika i nekim normativima, trebalo da ima 40 hektara uređenih parkovskih površina. "A mi imamo samo 3,2 hektara", naglasio je Milovanović. "Presecanjem ove površine jedna četvrtina parka odlazi u nepovrat."

Gradska skupština usvojila je Prostorni plan grada Čačka krajem prošle godine. Nadležni ističu da je planom predviđeno povezivanje dve ulice s leve i desne strane Morave, ali da se nigde ne pominje na koji način će to biti urađeno.

"Prostorni plan je uopšten dokument, sa vrlo visokog mesta posmatra problem", objašnjava tehnički direktor JP "Gradac" Nebojša Jelušić, "i on samo kaže da ta dva dela ulice kao vrlo značajna treba da se povežu. Ništa više od toga - ni pored parka, ni kroz park, ni preko ovog ni preko onog dela grada. To se razrađuje planovima nižeg reda."

Gradski park izgrađen je 1933. godine, a da bi sačuvalo njegovu autentičnost, Društvo "Čačani" predložiće gradskoj skupštini da usvoji izmene Prostornog plana, kako bi se eliminisala mogućnost da kroz gradski park prođe ulica.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи