Ulica Tomija Lapida u Novom Sadu

U Novom Sadu, otkrivena ulična tabla sa imenom Tomija Lapida, izraelskog publiciste i političara, rođenog u tom gradu 1931. godine. Nakon što je preživeo holokaust, sa porodicom je emigrirao u Izrael.

Ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i supruga pokojnog Tomija Josefa, Lapida Šulamit Lapid, otkrili su uličnu tablu sa imenom Tomija Lapida u novosadskom naselju Veternik.

Na svečanoj ceremoniji, ambasador Kol je zahvalio gradonačelniku i Gradu Novom Sadu što su ulici dodelili ime rođenog Novosađanina.

"Ovo je čin prijateljstva i priznanja čoveku koji je preživeo holokaust i postao vodeći političar i novinar u Izraelu, mada nikada nije zaboravio svoj grad i zemlju porekla", rekao je ambasador Kol.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić izjavio je da je Tomi Lapid bio građanin Novog Sada koji je otišao u Izrael i tamo napravio sjajnu karijeru.

"Ovo je prilika da kažemo koliko su nam važni odnosi sa državom Izrael, ali i da osudimo antisemitske izjave koje su se pojavljivale u javnosti. Sve koji daju takve izjave pozvao bih da dođu u Novi Sad na obeležavanje Novosadske racije, da vide šta može da uradi govor mržnje", dodao je Pavličić.

"Timi je bio Jevrejin, Izraelac i ponosni Srbin. Bio je deo generacije koja je izgubila ulicu detinjstva, a sada mu Novi Sad vraća njegovu ulicu. Od srca hvala", izjavila je Šulamit Lapid i naglasila da je njen suprug bio samoprozvani ambasador Srbije u Izraelu i gde god da je boravio.

Tomi Josef Lapid bio je istaknuti izraelski publicista i liberalni političar. Rođen je u Novom Sadu 1931. godine, gde je proveo detinjstvo, a nakon što je preživeo holokaust, sa porodicom je emigrirao u Izrael.

Godinama je radio kao novinar u listu Mariv, izdavač i direktor Izraelskog javnog servisa. Krajem devedesetih, ušao je u politiku i postao poslanik u Knesetu, predvodeći liberalnu stranku Šinui. Bio je ministar pravde i zamenik premijera u vladi Arijela Šarona (2001-2006).

Nakon obnavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Srbije 1991. godine, Lapid je bio glas Srbije u izraelskoj javnosti i pobornik jačanja odnosa dve zemlje. Preminuo je u Tel Avivu 2008. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара