Voda ugrožava kuće i njive

Iako radnici vodoprivrednog preduzeća bez prestanka rade na odvođenju vode u selima opština Žitište i Nova Crnja, veliki broj objekata je i dalje ugrožen, a zbog vode na njivama poljoprivrednici još ne mogu da pripreme zemljište za setvu.

Crpne pumpe Javnog vodoprivrednog preduzeća „Srednji Banat" rade bez prestanka, a na četiri lokacije u opštinama Žitište i Nova Crnja kopaju se odvodni kanali. I pored toga, višak vode i dalje ugrožava njive i kuće u naseljima.

Na svakom koraku u srednjobanatskim opštinama Žitište i Nova Crnja primetne su posledice obilnih padavina i bujanja podzemnih voda.

Kuća Milice Šupić u Međi skoro je neupotrebljiva, jer je zbog velike vlage pao zid od naboja. "Sada živim u jednoj prostoriji i nadam se da se preostali deo kuće neće srušiti", kaže Milica Šupić

U selu Međa  je dosta starih objekata građenih od zemlje, koji neće dugo izdržati. Do sada su se srušile tri kuće, uglavnom trošne i davno zidane. Takvih je mnogo u selu i ako se zemljište ne prosuši, može se urušiti još neki objekat, rekao je Dragan Pušara, sekretar mesne zajednice Međa, ističući da su uradili ono što je u njihovoj moći. "Mi smo prokopali kanale kroz atar i time smo značajno zaštitili njive, ali i samo naselje."

Spasavanje setve

Da bi rešili velike probleme sa poplavljenim njivama u neposrednoj blizini Žitišta, na potezu ka selima Ravni Topolovac i Torak, počelo je kopanje odvodnog kanala. On treba da odvuče višak vode sa oko hiljadu i po do dve hiljade hektara obradivih površina. Samo, ova mera javnog vodoprivrednog preduzeća "Srednji Banat" ne može rešiti sve probleme ratara.

Duško Kočalka, pomoćnik predsednika opštine Žitište, preporučuje da se poljoprivrednici i sami angažuju, da iskopaju male kanale i izvedu vodu iz svojih njiva, jer mehanizacija Vodoprivrednog preduzeća ne može stići do svih. "Problema ima i sa vlasnicima njiva koji ne daju saglasnost da se preko njihove zemlje kopa kanal, što nam dodatno otežava rešavanje problema odvodnjavanja", ističe Kočalka.

Ako su kanali prazni, onda "šlicovanje" može pomoći, objašnjava Krsta Radanov, poljoprivrednik iz Srpskog Itebeja, ali ako su kanali zapušeni, onda nema nikakve koristi od kopanja malih kanala. "Prolećna setva će sigurno kasniti, a biće i površina gde se neće ni sejati", kaže Radanov i dodaje da u njegovom selu na 60 jutara oranica "leži voda".

Za kopanje oko pet kilometara kanala i prateću infrastrukturu, propuste ispod puta i crpne pumpe u Žitištu su obezbedili oko 20 miliona dinara. I pored toga neizvesno je da li će se zemljište prosušiti i kada će ratari moći da počnu prolećnu setvu.

I u selima zrenjaninske opštine ima problema s viškom vode. Elemir je i  dalje ugrožen, a u Lukićevu je poplavljena polovina bašta, zgrada lokalnog fudbalskog kluba "Mladost"  okružena je vodom, a deo fudbalskog terena poplavljen.

Voda nema kuda da otiče i jedini način da je se meštani reše je kopanje odvodnog kanala dugog oko pola kilometra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи