Iz Albanije u Arilje pred oltar

Prema najavi predstavnika opštine Kosjerić i skadarskog udruženja srpske i crnogorske manjine "Morača - Rozafa", uskoro bi se mogao očekivati dolazak Albanki, budućih nevesta, i u kosjerićka sela.

Posle Peštera i Golije, neveste iz Albanije počele su da stižu i u ariljska sela.

 

Nakon nekoliko susreta i uz odobrenje braće i oca, Dukata Krueveči iz Skadra postala je mlada gospođa Krljančević. Iako zna samo jednu rečenicu na srpskom jeziku, udala se za Dragana i ostala da živi u ariljskom selu Virovu.

Iako Dukata na srpskom zna da kaže samo "Ja sam Srbija, katolik", njen mladoženja smatra da to neće biti nikakav problem. "Naučiće, naučiće..."

Dragan Krljančević priča: "Došli su, videla je majka, videla je ona, sviđa im se... Lepo je kod mene, nisam najbogatiji ali nisam ni siromašan. Imamo sve što nam treba." Mladenci su se upoznali preko skadarske Agencije za sklapanje brakova koja ima svoje predstavnike u Srbiji.

 

Zoran Đoković (alb. Gezim Gjoku) objašnjava kako sve to funkcioniše i da je rad Agencije čiji je on direktor u skladu sa zakonima i Srbije i Albanije: "Papiri od devojaka su preko ministarstva, preko država Albanija, preko notara sve legalno, isto tako   od momaka ovde u Srbiji, moraju da donesu u Agenciju sve papire legalno."

Predstavnik Agencije u Srbiji Milun Ćirjaković kaže da je njegov posao da Agenciju obavesti o osobinama momaka koji se žene, o njihovom imovinskom stanju, koga imaju od rodbine, s kim žive, kako žive - sve što može biti od značaja za buduću nevestu.  "To je, naravno, veoma važno, jer ipak nečije dete treba da dođe da živi ovde, daleko od svoje kuće. Neko i za njih brine."

Više brakova, više i dece

U Agenciji kažu da je četrdesetak devojaka iz Albanije koje su se njihovim posredovanjem udale u Srbiji, uglavnom srpskog porekla i različite veroispovesti. Među njima je i Diana Mitrović, kosjerićka snaha. "Danas sam srećna, lepo živim, imam sve", kaže Diana.

Posebnu radost u dom Mitrovića unela je tromesečna Teodora. Njeno rođenje kao da je podstaklo i predstavnike vlasti u opštini da se pozabave demografskim pitanjima.

Populaciona politika podrazumeva programe planiranja porodice i podsticanje rađanja pružanjem materijalne podrške bračnim parovima, kao i druge mere koje im mogu olakšati odgajanje dece. To je i bio motiv za  dogovor o saradnji opštine Kosjerić i Agencije.

"Mi smo se obavezali da će mesne zajednice u kojima se nalaze neoženjeni i opština iz budžeta snositi neke troškove, jer se na taj način možda još uvek mogu spasiti sela", objašnjava Dragan Vujadinović, predsednik Opštine Kosjerić.

Već se pedesetak neženja iz kosjerićkih sela javilo da, poput Dragana Krljančevića iz Virova, potraže svoju Dukatu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи