Transparentno, ali ne skroz

Od sedam javnih preduzeća u Kruševcu samo dva su primanja zaposlenih stavila na uvid javnosti. Trenutno tih podataka nema ni na zvaničnom sajtu Grada, koji je podatke o platama funkcionera i zaposlenih u lokalnoj samoupravi objavio pre dve godine.

Pre nešto više od dve godine na zvaničnom sajtu Grada Kruševca objavljeni su podaci o platama funkcionera i zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Prema preporuci gradskih vlasti, njihov primer trebalo je da slede i ostala javna preduzeća koja se finansiraju iz budžeta. Da li zbog toga što su plate u međuvremenu zamrznute, ili iz nekih drugih razloga, tek na zvaničnom sajtu onih koji su dali preporuku više nema spiska zarada, a od sedam javnih preduzeća samo dva su primanja zaposlenih stavila na uvid javnosti.

Direktorka JKP "Kruševac" Nevenka Đorđević navodi da su na sajtu preduzeća objavljeni svi podaci od značaja za javnost: "Naše plate nisu tajna. Za januar je prosečna neto zarada 27.210 dinara."

Predstavnik drugog kruševačkog komunalnog preduzeća Goran Krasić ističe da su oni objavili spisak plata zaposlenih, iako nisu imali obavezu da to urade: "Nemamo razloga ništa da krijemo. Želimo da se stvori realna slika o poslovanju javnog preduzeća i zato smo taj spisak postavili na sajt. Jedan od razloga je i to da ljudi, naši građani, vide  da to nisu ekstremne zarade i da su na nivou prosečene zarade u republici.

Što se građana tiče, dilema ne postoji. Svi sa kojima smo razgovarali smatraju da plate zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama treba da  budu poznate javnosti. To misle i zaposleni: "Ustanova u kulturi u kojoj ja radim već je objavila podatke o našim zaradama. Tako treba da bude i u ostalim javnim preduzećima i ustanovama koje se finansiraju iz budžeta."

Radnici preduzeća koje nije objavilo podatke priznaju da nisu razmišljali o tome da samoinicijativno obelodane svoja primanja. U Direkciji za urbanizam kažu da, ukoliko bi im iz lokalne samouprave to i zvanično naložile, nemaju ništa protiv s obzirom na to da su im plate male.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара