Mahala na jevrejskom groblju

Kada će biti rešeno pitanje smeštaja za Rome koji decenijama žive na Jevrejskom groblju u Nišu, još se ne zna. Studija o njihovom iseljenju, u skladu sa Programom ljudskih naselja Ujedinjenih nacija, urađena je pre dve godine.

Iako su Grad Niš i UN-HABITAT Program ljudskih naselja Ujedinjenih nacija još 2009. godine uradili studiju o iseljavanju Roma sa Jevrejskog groblja i uređenju celog kompleksa, do danas se ništa nije promenilo.

Na Jevrejskom groblju u Nišu decenijama žive Romi, a nevladine organizacije podsećaju da je integracija Roma jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju.

Jevrejsko groblje koje se na tom mestu nalazi već tri i po veka trebalo bi, prema projektu HABITAT-a, da postane memorijalni centar.

Mnogi spomenici nalaze se u romskoj mahali, koja se prethodnih tridesetak godina širila iz dana u dan. Neki su uništeni ili čak zazidani u temelje novih kuća baš kao u domu Dalipovića.

"Kuća u kojoj smo ranije živeli bila je u katastrofalnom stanju i zato smo je malo po malo sređivali. Ispred kuće je postojao još jedan spomenik koji je zacementiran", kaže Fikrija Dalipović i dodaje da bi volela da se iseli iz ove mahale i da njena porodica živi kao i svi ostali.

Osman Balić, prvi čovek nevladine organizacije "Jurom centar", ističe da bi taj problem konačno trebalo rešiti i bez obzira na zahteve Evropske unije.

"Stanovnici naselja na jevrejskom groblju svesni su o kakvom je spomeniku reč, ali su se sticajem raznih okolnosti tu naselili", kaže Balić i ističe da je jevrejska zajednica tolerantna i da smatra da su se stekli uslovi da ceo projekat konačno zaživi.

Bolna tišina niških Jevreja

Danas u Nišu živi pedesetak Jevreja koji, nažalost, nisu želeli da govore o problemu jevrejskog groblja, jer je, kako su rekli, to za njih isuviše bolna tema.

Pedeset godina o groblju niko nije vodio računa, preko spomenika bacano je smeće i svakojaki otpad, a tu se izlivala i kanalizacija. Kamenim pločama sa spomenika popločane su i staze između pojedinih kuća.

Jedna porodica uselila se u kapelu ispod koje se nalazi grob čuvenog niškog rabina Rahamima Naftalija Gedalje. Njegov sarkofag služi im kao sto u dvorištu.

Generalnim urbanističkim planom iz 1995. prostor Jevrejskog groblja je zaštićen i predviđeno je da se očuva kao memorijalni kompleks jevrejske zajednice u Nišu.

Integracija romske zajednice

U Gradskoj stambenoj agenciji, dve godine nakon donošenja opsežne studije, tvrde da je najpre potrebno da Skupština grada Niša donese urbanistički plan.

Direktor Gradske stambene agencije Miodrag Pešić navodi da postoje obećanja i ministarstava i različitih fondova Evropske unije koji bi bili zainteresovani za finansiranje tog projekta. On je rađen sa idejom integracije, a ne separacije romske zajednice, ističe Pešić.

Posle donošenja Generalnog urbanističkog plana, potrebno je doneti detaljan regulacioni plan i pripremiti ceo kompleks za izgradnju. Prema projektu neke kuće bi trebalo da ostanu, dok bi Romi iz neuslovnih objekata bili iseljeni. Na kompleksu od 20 hektara trebalo bi da se gradi savremeno naselje. Ideja je da u neposrednoj blizini jevrejskog groblja ne žive samo Romi.

Građani Niša sa kojima smo razgovarali o tome imaju različito mišljenje: neki kažu da ne bi pristali da žive u istoj zgradi sa Romima, a drugi tvrde da im to ne bi smetalo i da pripadnike romske zajednice ne smatraju drugačijima od sebe.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво