Šabačke pijace

Na pijacama u Šapcu broj zakupaca tezgi veći je za 15 odsto nego prošle zime. Najveći promet je na "kvantašu", najviše prodavaca ima na pijaci "Živinarnik", a sve je manje preprodavaca koji prodaju van pijačnih tezgi.

Na pijacama u Šapcu, i pored niskih temperatura, više je zakupaca tezgi nego prošle zime. Najveći promet je na "kvantašu", dok najviše prodavaca ima na pijaci "Živinarnik".

Poljoprivrednik Miroslav Pavlović iz Mišara svakoga dana na pijacu "Živinarnik" donese oko stotinu kilograma svojih proizvoda. Ustaje u pet ujutro, a posle završenog radnog vremena u Šapcu, u selu priprema povrće za prodaju.

"Prodam polovinu proizvoda, kupaca ima nekad manje, nekad više. Najteže je bilo na pet ispod nule" kaže Miroslav Pavlović koji kaže da će narednih meseci, kad otopli, i njegov posao biti lakši.

Na "Živinarniku" je ove godine od 160 tezgi zakupljena tek polovina. Jela Pavlović iz Jevremovca kod Šapca kaže da od svih proizvoda proda najviše pasulja i krompira, iako su duplo skuplji nego prošle godine: "Kod nas je pravilo da se ono što je najskuplje najviše prodaje. "

Povrće na pijaci je svežije i boljeg kvaliteta

Povrće koje se prodaje na pijačnim tezgama u Šapcu uglavnom je proizvedeno u velikim staklenicima. Iz manjih plastenika prodaju se samo mladi luk, rotkvice  i salata. Šapčanin Gojko Despotović kaže da svakog dana dolazi na pijacu, jer je tu povrće svežije i boljeg kvaliteta nego u prodavnicama.

Najviše poljoprivrednika svoje proizvode prodaje na "Živinarniku" samo dva puta nedeljno, sredom i petkom. Ostalim danima povrće uglavnom prodaju nakupci koji se snabdevaju na kvantaškoj pijaci.

"Otkad se pojavila komunalna policija, prodavci su mnogo zadovoljniji jer nema više nakupaca koji robu prodaju oko zakupljenih tezgi", ističe Siniša Đakovac, pomoćnik rukovodioca u pijačnoj službi.

Od pet zelenih pijaca u Šapcu, povrće je najskuplje u Tržnici koja se nalazi u centru grada. Godišnji zakup dvometarske tezge je 44.000 dinara dok je dnevna pijačna taksa 90 dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво