Narodna kuhinja u Ćupriji ponovo radi

Više od sedam stotina korisnika narodne kuhinja u Ćupriji četiri dana nije imalo nijedan obrok. Sa opštinom je postignut dogovor o plaćanju nagomilanih računa za struju i dugova prema dobavljačima.

Narodna kuhinja u Ćupriji je zbog neplaćenih računa za struju i dugova prema dobavljačima prošle nedelje prestala je da radi.

Sa Opštinom je, ipak, postignut dogovor o plaćanju računa, pa se od jutros u narodnoj kuhinji ponovo priprema hrana.  

Pasulj sa slaninom i pola hleba posle četiri dana praznih tanjira i snalaženja za obrok, korisnici narodne kuhinje dočekali su sa olakšanjem. Većina njih jede jednom dnevno,a na glad i muku odavno su navikli.

U kuhinju dolazi svakodnevno, od njenog otvaranja, kaže 87-godišnja Ćupričanka. Ima dva unuka koji nemaju roditelje niti bilo kakva primanja. Njena sugrađanka, takođe korisnica narodne kuhinje, kaže da živi sa ćerkom i četvoro unučića i da je hrana koju tu dobije sve što može da im ponudi. proteklih dana, dok kuhinja nije radila, nisu imali ni parče hleba.

Opština će obezbediti novac za najsiromašnije

Više od hiljadu građana Ćuprije prima materijalno obezbeđenje i ima pravo na obrok iz narodne kuhinje. Ipak, na spisku je nešto više od pet stotina ljudi.

Sekretar Crvenog krsta u Ćupriji navodi da iaju više od dvesta korisnika mlađih od 16 godina: "To su korisnici kuhinje koji ne mogu sami da obezbede nikakvu egzistenciju."

Narodna kuhinja u Ćupriji vanredno je ušla u program Crvenog krsta, tako da na početku rada nije dobila sve potrebne namirnice, što joj u velikoj meri otežava rad. Finansiranje je palo na opštinu koja i sama ima velike novčane probleme. Samo u toku prošle godine dugovanja kuhinje su dostigla 600.000 dinara.

Borivoje Kalaba, predsednik Skupštine opštine Ćuprija kaže da će novac obezbediti, ali žali što ljudima ne mogu da obezbede zaposlenje: "Žao mi je što ovim ljudima ne možemo da pružimo neku mogućnost da sami zarade, jer među njima ima i sposobnih za posao, ali posla nema."

Bolje dane zaposleni u narodnoj kuhinji očekuju od kraja marta jer je Vlada Crvenom krstu uplatila sredstva i u toku je tender za nabavku namirnica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи