Čitanje istorije sa kamenih belega

Projekat „Srpska groblja i nadgrobni belezi u susednim zemljama" Narodnog muzeja u Užicu predviđa istraživanja u Mađarskoj, Rumuniji, Albaniji i Italiji.

U okviru projekta Srpske akademije nauka i umetnosti "Položaj srpske nacionalne manjine u susednim zemljama" ekipa užičkog Narodnog muzeja koju predvodi Bosa Rosić, etnolog, radi projekat "Srpska groblja i nadgrobni belezi" u susednim zemljama.

 

Od predviđenih istraživanja u Mađarskoj, Rumuniji, Albaniji i Italiji, u celosti je završeno samo u Rumuniji, dok je letošnje predistraživanje u Albaniji, prvo takve vrste u toj zemlji, pokazalo je da se u projekat moraju uključiti stručnjaci iz različitih oblasti - i zbog srpske istorije i zbog sunarodnika koji žive u Albaniji.

Smisao projekta užičkog Narodnog muzeja je čitanje srpske istorije sa kamenih belega, kakvih je u Albaniji vrlo malo zbog odluka nekadašnje vlasti da se poruše svi verski objekti.

Autorka projekta Bosa Rosić kaže da nadgrobnih spomenika ima, ali: "Nažalost, kada je ukinuta ćirilica i kad su ukinute naše srpske škole u Albaniji, svi su morali da pređu na albanski jezik i pismo i na tim spomenicima koji su podizani kasnije samo je latinica. Umesto IĆ stoji Q, a našli smo jedan spomenik pored jedne crkve koji je ispisan čistom ćirilicom, što znači da je tu bio srpski živalj."

Kursevi srpskog jezika u Albaniji

U nedostatku naučne građe, istraživačima užičkog muzeja su od neprocenjive koristi kontakti s članovima skadarskog Udruženja srpsko-crnogorske manjine "Morača - Rozafa" koji, ohrabreni ovim prvim istraživanjima, zajedno podstiču i albanska i srpska nadležna ministarstva na sveobuhvatniji pristup stručnjaka različitih oblasti u ispisivanju srpske istorije na albanskom tlu.

Pavle Brajović (alb. Pavel Jakoja), predsednik Udruženja "Morača-Rozafa" kaže da ima naznaka dobre saradnje između naučnih institucija, kao što su univerziteti u Beogradu, Skadru i Tirani:  "I politika se primakla Srbije i Albanije, što nama prija, to je izuzetno dobro za naše oživljavanje."

Do nastavka multidisciplinarnog istraživanja, za koje treba prikupiti potrebna sredstva, Udruženje je - uz pomoć užičkih prijatelja, srpskog ministarstva za dijasporu i ministarstava kulture i prosvete - došlo i do udžbenika za organizovanje kurseva srpskog jezika i vraćanja ćirilice ne samo u skadarsku regiju, gde je najviše Srba, već i u oblastima na jugu Albanije, u Tirani i Draču.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи