Zdrava voda za Rasinski okrug

Po završetku rekonstrukcije fabrike vode Majdevo, zdravu vodu za piće sa jezera Ćelije dobiće i građani Ćićevca, Varvarina, Aleksandrovca i Trstenika.

Rekonstrukcija i proširenje fabrike vode u Majdevu deo je projekta regionalnog vodosnabdevanja, koji će omogućiti da se vodom za piće sa akumulacije jezera Ćelije, pored Kruševljana, snabdevaju i meštani susednih opština u Rasinskom okrugu.

Sa akumulacije Ćelije 87% građana Kruševca i okolnih naselja više od trideset godina dobija zdravu vodi za piće. Za razliku od Kruševljana, meštani susednih opština - Ćićevca, Varvarina, Aleksandrovca i Trstenika - više decenija imaju problema sa vodosnabdevanjem.

Najgora je situacija u Ćićevcu, kaže dr Mihajlo Petković iz Zavoda za  javno zdravlje Kruševac: "Njihova gradska voda je hemijski neispravna, svi uzorci su neispravni i ne koristi se za piće. Varvarin je u boljoj situaciji, dosta toga je tamo urađeno tako da će oni vodu sa akumulacije Ćelije dobiti pre Ćićevca." 

 

Davnašnja ideja regionalnog vodosnabdevanja napokon će biti ostvarena. Opštine koje imaju najviše problema već su obavile neophodne pripreme.

U Varvarinu je mnogo toga završeno, kaže predsenik opštine Zoran Milenković. "Preostaje nam da ove godine uradimo još samo vod od glavnog rezervoara do vodovodne mreže u Varvarinu, dužine 2.000 metara."

Jezero Ćelije pripada svim građanima Rasinskog okruga

Za Grad Kruševac, koji je nosilac projekta regionalnog vodosnabdevanja, proširenje fabrike vode Majdevo je nastavak velike investicije započete tokom prošle godine.

"Posedujemo veliki prirodni resurs koji pripada svim građanima Srbije - jezero Ćelije", kaže gradonačelnik Kruševca Desimir Pavlović. "Imamo obavezu da i ostalima omogućimo da dobiju zdravu pijaću vodu, što ne znači da će Kruševljani zbog toga trpeti."

Srce regionalnog vodovoda je fabrika vode u Majdevu. Ljubomir Banović, tehnički direktor JKP "Vodovod" naglašava: "Rekonstrukcijom ćemo povećati kapacitet sa postojećih 650 litara u sekundi  na  1.000 l/s, a izvršiće se i delimična rekonstrukcija postojeće opreme radi poboljšanja kvaliteta prerade vode, odnosno održavanja postojećeg kvaliteta vode za piće."

Vodu za piće sa akumulacije Ćelije već naredne godine moći će da, pored Kruševljana, koriste i meštani susednih opština, čime će rešiti  višedecenijski problem snabdevanja vodom tog regiona.

Za realizaciju projekta regionalnog vodosnabdevanja 7 miliona evra obezbeđeno je iz pretpristupnih fondova Evropske unije i uz pomoć države.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво