Trajna zabrana rada zbog nesavesnog lečenja

Kragujevačkom hirurgu odgovornom za smrt trogodišnje devojčice, Sud časti Lekarske komore Srbije trajno oduzeo licencu za rad.

Dečjem hirurgu Nebojši Zlatanoviću iz Kliničkog centra u Kragujevcu, osuđenom za teško delo protiv zdravlja ljudi, trajno je oduzeta licenca za rad. To je prvi put u Srbiji da Lekarska komora donese odluku o doživotnoj zabrani bavljenja tom profesijom zbog nesavesnog lečenja.

Osnovni sud u Kragujevcu, u septembru 2009. osudio je dr Nebojšu Zlatanovića na osam meseci zatvora zbog smrti trogodišnje Mile Andrić. Godinu dana kasnije, presudu je potvrdio i Apelacioni sud.

Ivana Račić, portparol Osnovnog suda u Kragujevcu, navodi da je sud prilikom donošenja presude posebno cenio dokaze koje su izveli veštaci Medicinskog fakulteta u Beogradu, a koji nedvosmisleno potvrđuju da je Zlatanović kriv za delo koje mu se stavlja na teret.

Milu niko ne može da vrati

Punih dvanaest godina trajala je borba Predraga i Ljiljane Andrić da dokažu da je za smrt njihove trogodišnje ćerke odgovoran lekar. Majka Ljiljana Andrić kaže da je najvažnije što je ovo prva presuda i zabrana rada lekaru zbog profesionalne greške.

Njihovu Milu ne može niko da vrati, kaže Predrag Andrić, a ovih dvanaest godina izdržali su nadajući se da će se na kraju utvrditi istina. Njegova želja je da se ovakav slučaj više nikada ne ponovi u našem zdravstvu.

Zvanični razlog smrt male Mile bilo je trovanje organizma zbog uvrtanja creva. Međutim, sud je utvrdio da lekar nije uradio potrebne analize i snimanja, iako je devojčica povraćala i nije mogla da hoda.

Sud časti

Sud časti Lekarske komore Srbije može da na tri načina kazni nesavesne lekare: opomenom, privremenim oduzimanjem licence, što se dogodilo doktoru Eugenu Slaviku kome je zbog primanja mita zabranjen rad na šest godina. Najstroža kazna Suda časti je trajno oduzimanje licence.

Direktorka Lekarske komore Srbije prim. dr Tatjana Radosavljević rekla je, u izjavi za RTS, da je ta institucija postigla dogovor sa Ministarstvom pravde Srbije da se svi sudovi u zemlji obaveste kada se donesu pravosnažne zatvorske kazne protv lekara, kako bi Komora mogla pravovremeno da reaguje kao u slučaju kragujevačkog dečjeg hirurga.

Mila Andrić preminula je u kragujevačkoj bolnici u oktobru 1998. godine. Nema podataka koliko se postupaka u Srbiji vodi zbog lekarske greške.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи