Kad Kruševljanke daruju

U akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju žene u Rasinskom okrugu već trideset godina organizuju uoči 8. marta, prikupljeno je 150 litara krvi koja će biti upotrebljena u bolnicama u Kruševcu, Nišu i Beogradu.

Povodom osmomartovskog praznika, tri stotine pedeset žena iz Rasinskog okruga dalo je krv. One su želele da uoči Dana žena daruje druge, a akcijom dobrovoljnog davanja krvi nastavile su tridesetogodišnju tradiciju.

 

Jedinstvenu akciju, simbol osmomartovskih dešavanja u Kruševcu, inicirala je grupa žena davalaca  iz  IMK  "14.oktobar ". Ubrzo su im se priključile i druge, ne samo iz Kruševca već i okolnih opština. Dobar odziv nije izostao ni ove godine čime su žene iz Rasinskog okruga  još jednom potvrdile svoju plemenitost.

Milijana Spasić je više od trideset puta dala krv: "Mislim da je to prava stvar, ako čovek time nekome može da pomogne. Ova osmomartovska akcija mi posebno znači. To je i prilika da se sastanemo i porazgovaramo."

"Prvi put sam dala krv 1994. godine, u Kninu, u bolnici u kojoj sam radila", priča Snježana Bradaš. "Petorici ranjenika bila je potrebna minus B grupa. Kako je ona retka, preko razglasa su pozvani i zaposleni. Petnaest dana kasnije potražio me je mladić koji se oporavio da mi zahvali. Od tada sam redovni davalac."

Sve više davalaca krvi u Rasinskom okrugu

Tradicionalno, u osmomartovskoj akciji u Kruševcu učestvuje veliki broj žena, a svake godine u nju se uključuje sve više muškaraca, dobrovoljnih davalaca krvi.

"Došao sam da dam podršku lepšem polu i, naravno, iz humanih razloga koji su uvek na prvom mestu", objašnjava svoje motive Milanko Ćurčić. "Znam šta znači kada je krv potrebna a nema je dovoljno, imao sam takav slučaj u porodici."

Najvažnije je da nijedan pacijent ne umre zato što nema krvi, rekao je Milomir Petronijević, sekretar Crvenog krsta Kruševca, tako da je ova akcija, kao i sve ostale akcije dobrovoljnog davanja krvi, veoma značajna: "Posebno nas raduje podatak da broj mladih davalaca stalno raste. Prvi put prošle godine krv je dalo čak pet stotina novih članova, a na području Rasinskog okruga lane smo prikupili blizu 7.000 jedinica krvi."

Tradicija dobrovoljnog davalaštva u Kruševcu duga je 56 godina, koliko postoji i služba transfuzije. Zahvaljujući njenoj dobroj organizaciji i saradnji s Crvenim krstom, u jučerašnjoj akciji prikupljeno je oko 150 litara krvi, dragocene tečnosti koja će biti upotrebljena u zdravstvenim ustanovama u Kruševcu, Nišu i Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи