Pešterske neveste

U Buđevu dvadeset godina nije bilo nijedne svadbe, niti su se rađala deca. To se promenilo kada su u selo stigle neveste iz okoline Skadra i kada je sklopljeno šest srpsko-albanskih brakova.

Meštanima Buđeva, jednog od mnogih srpskih sela na sjeničko-pešterskoj visoravni, donedavno je vrebala opasnost koja je pretila da zatre porodice koje su tu od pamtiveka. Njihovi preci uspeli su da opstanu u ne mnogo gostoljubivoj prirodi. Ali, bila im je nepoznata boljka koja muči njihove potomke - bela kuga.

 

Dve decenije u Buđevu nije bilo nijedne svadbe niti se začuo plač novorođenčeta. Đaka nije bilo, pa je i škola zatvorena. U dvadesetak domaćinstava donedavno je bilo šesnaest neženja. Srećom, više nije tako.

Momci sa Peštera doveli su neveste iz Albanije i do sada je iz šest srpsko-albanskih brakova rođeno desetoro dece. Braća Radeta i Dalibor Matović su među prvima u selu koji su odlučili da se ožene Albankama.

U Buđevu se ponovo rađaju deca

Radeta Matović je više od četrdeset godina bio momak. Sada je oženjen, a za svoju suprugu ima samo reči hvale: "Zadovoljan sam. Imamo dvoje dece  supruga Vera je sve prihvatila - i veru, i običaje, i kućne poslove." Zadovoljna je i njegova supruga Vera: "Dobro sam se snašla. Brzo sam naučila i jezik i običaje. Svekrva me je naučila da kuvam."

Pošto su Albanke jedine devojke koje hoće da žive na selu, Radetov mlađi brat Dalibor pošao je njegovim stopama: "Sve je dobro, poštujemo se, pazimo jedno na drugo i samo ako tako ostane, biće dobro." Daliborova supruga Violeta Matović kaže da su je ukućani lepo primili: "Dobar svekar, dobra svekrva, dobar dever... Imam dva sunca (deteta) i živim za njih. Za sada mi je sve dobro."

U Buđevu, iz kojeg su godinama samo odlazili a niko se nije vraćao, danas se ponovo čuje dečja graja. Porodična loza se nastavlja na radost starih domaćina. Radoslav Matović priča: "Ja sam već bio izgubio svaku nadu. Mislio sam da ću umreti a da neću doživeti da mi se sinovi ožene, i plašio sam se da neće imati ko da me ukopa. Ali eto, hvala Bogu, dočekah i to. Sada imam i unuke, a snahama sam prezadovoljan. "

Još desetak neženja u Buđevu razmišlja o tome da zasnuje porodicu na sličan način, a pošto će uskoro stasati i prvi predškolci, nadaju se da će i škola ponovo početi da radi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи