Uspeh kruševačkog hora u Belorusiji

Na Desetom festivalu pravoslavne pesme u Belorusiji, u kategoriji crkvenih horova, prvu nagradu osvojio je hor crkve Lazarice "Sv. knez Lazar".

Himnu "Bože pravde" na prvom redovnom prolećnom zasedanju Skupštine Srbije otpevao je hor crkve Lazarice "Sveti knez Lazar". Izbor nije slučajan: na Festivalu pravoslavne pesme u Belorusiji Kruševljani su osvojili prvu nagradu u kategoriji crkvenih horova.

 

Na upravo završenom 10. festivalu pravoslavne pesme nastupilo je pedeset horova iz Rusije, Poljske, Slovačke, Gruzije, Litvanije, Bugarske, Rumunije i Belorusije.

Gde god da su nastupali, Kruševljani koji su jedini u beloruskom gradu Grodno predstavljali Srbiju, dočekivani su aplauzom... Da li zbog raznovrsnijeg repertoara ili drugačijeg napeva, članovi hora osvojili su srca domaćina i stekli naklonost žirija.

Dirigentkinja Katarina Veškovac objašnjava uspeh hora "Sv. knez Lazar" na festivalu: "Trudili smo se da, pre svega, izvodimo srpske savremene autore. To se domaćinima veoma dopalo."

 

Uspeh je krunisan i titulom prvog soliste festivala. "U zemlji gde su horovi veoma moćni i profesionalni, mi smo uspeli da sa njima uđemo u ring. Da u Belorusiji dođete do finala i osvojite nagradu, to je potvrda da stvarno vredite", ističe solistaĐorđe Tomić.

Kruševački hor je ispunio želju domaćina da jedini od učesnika Festivala održi koncert u duhovnom centru Belorusije, Žirovici. U tom manastiru nalazi se Bogoslovski fakultet i ženska akademija za dirigovanje.

 

Vladika grodnjanski i volkovski Artemije kaže da Festival jača pravoslavnu veru i duhovnost: "Zato nam je drago što smo dočekali braću Srbe koji su dovde prešli dalek put. Zajednički se molimo da u ovim teškim istorijskim vremenima imamo jedno srce i dušu i jedan razum."

Tokom petodnevnog boravka u Belorusiji hor je pevao na liturgijama u Grodnom i Minsku i obišao najveće svetinje, poput crkve Borisa i Gleba iz dvanaestog veka. Ona je u toj zemlji simbol pravoslavlja kao što su to u Srbiji Žiča i Studenica.

Nakon nastupa u Belorusiji, hor "Sv. knez Lazar" dobio je pozive za gostovanje u Poljskoj i Rumuniji. Trenutno se pripremaju za veliki koncert koji će u martu održati u Beogradu.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи