Padejska skela ponovo na Tisi

Padejska skela koja je vek i po prevozila ljude iz Banata u Bačku izvučena je na obalu kad je otvoren novi most na Tisi kod Ade. Uskoro bi skela mogla da postane deo turističke ponude Padeja.

Padej je severnobanatsko selo sa tri hiljade stanovnika, dve reke i skelom koja je sto pedeset godina povezivala ljude, Banat i Bačku. Kada je na Tisi kod Ade otvoren novi most, skela je pristala uz obalu, a skeledžija otišao na zasluženi odmor. Međutim, izgleda da on neće dugo potrajati, jer postoji šansa da skela ponovo zaplovi Tisom, ali kao turistička atrakcija.

Skela je, na neki način, i zaštitni znak Padeja. "Za nju se vezuju emocije, legende i priče", podseća Stana Đember, predsednica Saveta mesne zajednice Padej.

Vek i po skela je povezivala Banat i Bačku i za meštane ovih krajeva bila od životnog značaja. Mnogi ratari imaju zemlju s druge strane reke, a u tamošnjim fabrikama radi veliki broj Padejčana. S druge strane, Bačvani svoje ovce rado dovode na ispašu u Banat.

Dnevno je Tisu skelom prelazilo pedesetak biciklista i isto toliko vozila. A neki su u Padej svraćali samo da bi videli staru damu. "Jednom mi je vozač kamiona rekao da je napravio četrdeset kilometara duži put samo da bi video skelu i vozio se njome", priseća se skeledžija Branislav Milošev.

Skeledžijo, prevezi me preko

Sada je, međutim, sve drugačije. Krajem 2010. u blizini je izgrađen most i skela više nije nikome bila potrebna. Sada leži na obali Tise, a skeledžije su ostale bez posla. "Svi smo se pripremali za to, znali smo šta će biti. Samo je bilo pitanje vremena", kaže Branislav Milošev.

Padejčani kažu da im je most olakšao život, ali ih ipak brine sudbina skele na koju su navikli. Predsednica Saveta mesne zajednice uveliko radi na tome da je sačuva: "Upravo pripremamo dokumentaciju da je stavimo pod zaštitu kao pokretni istorijski spomenik i kasnije da nastavimo da tražimo sredstva da ona postane turistička atrakcija. U svakom slučaju, neće ići u staro gvožđe."

Padej ima i drugih turističkih atrakcija: početkom decembra na njegovim ulicama se pripremi rekordan broj palačinki, tu se održava i ovčijada, a sačuvane su i parne crpne pumpe stare čitav vek.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво