Loznička "Moda" postaje fabrika slatkiša

Kupovinom lozničke konfekcije "Moda", novi vlasnik je pored fabričke hale dobio seosku osnovnu školu, robnu kuću u centru grada i gomilu nerešenih problema. U svakom slučaju, nova fabrika proizvodiće slatkiše.

Zgrada Konfekcije "Moda" u centru Loznice prodata je tek na četvrtoj aukciji. Preduzeće je u stečaju, zgrada je u međuvremenu propala tako da je, umesto za  procenjenih 212 miliona, prodata za 55 miliona dinara.

Nekad je loznička "Moda" 70 odsto proizvedene odeće prodavala na stranom tržištu. Danas je fabrička hala, osam godina od obustavljanja proizvodnje, ruinirana. Kada se u njoj ponovo pokrenu mašine, neće se proizvoditi odeća već slatkiši, jer je kupac vlasnik konditorske fabrike.

"U gradu imamo sve, dobra je lokacija, ali je stanje veoma loše. Mi smo spremni da uložimo, da investiramo i da ovde ljudi ponovo rade kao što su radili nekad", kaže Mitar Obradović, vlasnik fabrike "Neli" (Nelly) i novi vlasnik "Mode". On kaže da je zgradu kupio zato što je u centru grada, što postoji mogućnost proširenja infrastrukture i, uz preseljenje postojeće proizvodnje konditorskih proizvoda, zapošljavanje novih radnika.

 

Novi vlasnik se, nakon kupovine fabrike, suočio sa brojnim problemima. Oglasili su se i bivši radnici koji imaju pravosnažne presude za neisplaćene zarade i druga primanja.

Bivša radnica Radmila Obradović kaže da im je "Moda" pre pet-šest godina dugovala oko 150 do 250 hiljada. Sada je zbog kamata taj dug mnogo veći. Njena koleginica Milena Avramović tvrdi da su neki dobili socijalni program ili po presudi. I ona je, kaže, tužila bivšu firmu jer nije dobila ni dinara, a otišla je među poslednjima.

 Uz fabričku halu - škola, robna kuća i nezadovoljni radnici pride

Konfekcija "Moda" kupljena je kao pravno lice u čijem vlasništvu je, pored lokala i Robna kuća "Evropa" u centru grada i zgrada Osnovne škole "14. oktobar" u Dragincu. U toku je sudski spor za obe zgrade.

Vršilac dužnosti direktora škole "14. oktobar" Velizar Kondić rekao je da je mesna zajednica i on, kao predstavnik škole, spremni da istraju u nastojanju da svim pravnim sredstvima školu vrate.

Novi vlasnik "Mode" naglašava da je glavni predmet kupovine fabrička hala čija će rekonstrukcija i renoviranje početi već naredne nedelje, a za taj posao biće angažovani radnici iz Loznice. On je najavio i da je u planu, već od početka maja, otvaranje hipermarketa uz fabričku halu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво