Ćićevac jednoglasno protiv

Iako je pre osam meseci prihvaćen nacrt izgradnje fabrike za tretman neorganskog otpada, ćićevački odbornici jednoglasno doneli odluku da se fabrika ne gradi na teritoriji te opštine.

Na vanrednoj sednici Skupštine opštine Ćićevac odbornici su jednoglasno doneli odluku protiv gradnje postrojenja za fizičko-hemijski tretman neorganskog otpada.

 

Rukovodstvo opštine je pre osam meseci prihvatilo nacrt izgradnje te fabrike, ali su se meštani tome usprotivili. Oni su u dva navrata, u januaru i februaru ove godine, javno protestovali protiv usvojenog nacrta projekta fabrike za tretman neorganskog otpada.

Nakon uvida u studiju izvodljivosti koju je izradio Institut "Kirilo Savić" rukovodstvo opštine i pojedini odbornici promenili su mišljenje: u fabrici bi se tretirao cijanid, a nakon dvadeset godina rada postrojenja sav otpad bi ostao zatrpan u krugu fabrike.

Presudilo mišljenje građana

Iako elaborat pokazuje da je projekat ekološki ispravan, preovladao je otpor građana i odbornici su odlučili da se definitivno odustane od izgradnje fabrike. Predsednik opštine Zlatan Krkić ističe da bi taj projekat - da je realizovan - ćićevačkom kraju donosio zaradu od 500.000 evra godišnje, a zaposlenje bi našlo 130 ljudi.

Radmilo Petrović iz Drenovca smatra da meštani imaju pametnija posla od gradnje hemijske fabrike koja će zagaditi zdravu životnu sredinu i "da je to dobro ne bi Evropa planirala da bude kod nas". Odahnuli su i žitelji Donjeg Katuna koji su potpisali peticiju protiv gradnje postrojenja.

Zbog odustajanja od izgradnje fabrike za tretman neorganskog otpada opština Ćićevac neće imati nikakve posledice, jer je ranije samo načelno prihvaćen nacrt izgradnje. Odlazak ćićevačke delegacije u Francusku i elaborat Instituta "Kirilo Savić" finasiralo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво