Vranju nedostaju farmaceuti

U vreme sve veće nezaposlenosti, na konkurs Apoteke Vranje za pet radnih mesta prijavile su se samo tri kandidakinje. Dve od njih diplomirale su u inostranstvu.

Za dve godine, Apoteka Vranje otvorila je četrnaest novih radnih mesta i zaposlila 12 farmaceuta.

 

Na poslednji konkurs za prijem u radni odnos petoro farmaceuta, javila su se samo tri diplomirana farmaceuta. Oni će raditi u apotekama u Vranju, Preševu i Bosilegradu, kao i u selima tih opština.

Nena Metodijeva iz Bosilegrada, Hatidže Selimi iz Preševa i Jadranka Živković iz Vranja fakultet su završile u tri države: Bugarskoj, Srbiji i Albaniji. Nena se iz Sofije vratila pre dve godine, a na posao je čekala dva meseca. U međuvremenu je nostrifikovala diplomu u Srbiji. "Svakako da sam zadovoljna što sam brzo dobila posao i to baš u rodnom mestu, gde sam želela da se vratim nakon školovanja, kaže Nena Metodijeva.

 

Hatidže Selimi je diplomirala na farmaceutskom fakultetu u Tirani, jer u Prištini nije bilo mesta za nove studente, a u Beogradu nije mogla da studira, jer ne zna dobro srpski jezik.

Posle dve decenije rada u privatnoj praksi, Jadranka Živković odlučila je da sigurnost potraži u državnoj apoteci. "Danas je teško raditi u privatnoj apoteci, jer su državne dobro snabdevene. To je bio razlog da promenim radno mesto", objašnjava Jadranka.

 

Diplomirani farmaceuti su već godinama deficitarna zanimanja u Vranju. "To je višegodišnji problem i zbog toga naša ustanova stipendira studente farmacije", kaže Jasmina Arsić, direktorka Apoteke Vranje, "ali i dalje je malo zainteresovanih."

Po zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u svakoj apoteci mora da radi bar jedan diplomirani farmaceut. Apotekarskoj Ustanovi Vranje koja ima trideset tri ogranka u opštinama i selima Pčinjskog okruga u ovom trenutku nedostaju još dva farmaceuta.

broj komentara 0 pošalji komentar