Uvoz simentalki iz Nemačke

Šabačka mlekara i lokalna samouprava pomogle su mačvanskim poljoprivrednicima da više prozvode i više zarade. Rasne junice kooperanti Mlekare otplaćivaće mlekom.

Radi poboljšanja rasnog sastava grla na farmama stočara sa kojima sarađuje, Mlekara Šabac uvezla je iz Nemačke trideset jednu od planiranih hiljadu junica simentalki.

 

U kreditni projekat kojim se poljoprivrednicima omogućava da više proizvode i više zarađuju, pored Mlekare uključila se i lokalna samouprava. Stočari će junice otplaćivati mlekom, četiri godine po 3,9 l mleka dnevno.

Iz Bavarske do Debrca kod Šapca junice su putovale su 26 sati. Nekoliko izgubljenih kilograma steone junice ubrzo će nadoknaditi, a kada se otele očekuje se da, kao i u nemačkim štalama, daju sedam do osam hiljada litara  mleka godišnje. Junice će u karantinu biti mesec dana, koliko nalaže zakon i uradiće se sve neophodne analize.

Svaka junica mlekaru je koštala po 2.250 evra. Prema dogovorenom kreditnom projektu, Mlekara za jedno grlo izdvaja 850 evra, lokalna samouprava 600 a poljoprivrednik 800 evra.

"Prema dogovoru, farmer će svaku junicu plaćati mlekom, biće zadužen po grlu sa 5.000 litara na četiri godine", objašnjava Milojka Janković, zamenik generalnog direktora.

Prve junice biće podeljene najvećim zainteresovanim stočarima u Mačvi. Jovica Đukanović iz Glušaca u svojim štalama već ima trideset grla. Za njega je ovakav vid nabavke visokomlečnih junica  izuzetno povoljan jer ne daje gotov novac.

Junice same sebe otplaćuju

Jovica Đukanović očekuje da će umesto dosadašnjih 150 litara mleka koliko dnevno predaje,  Mlekari uskoro predavati duplo više.

Siniša Mišković iz Mačvanskog Metkovića kaže da junice jesu skupe ali da će se, ako budu davale onoliko mleka koliko su im rekli, isplatiti.

Ovih dana stočari će potpisati ugovore, a lokalna samouprava u Bogatiću planira kreditiranje uvoza novih grla.Dejan Jocković, direktor Direkcije za poljoprivredu opštine Bogatić, kaže da je Opština Bogatić izdvojila 4,5 miliona dinara za nabavku sedamdeset priplodnih junica: "Razlog je želja da podignemo standard naših proizvođača i da Srbija više ne uvozi mleko."

Sa poboljšanjem genetskog potencijala krava, Mlekara Šabac će naredne godine dnevno otkupljivati 25 t mleka više, što će joj omogućiti da poveća proizvodnju za 10 odsto.

Osim Bogatića, za projekat kreditiranja za sada je zainteresovana i šabačka opština, ali i druge lokalne samouprave od čijih stočara Šapčani otkupljuju mleko. Nova tura simentalki iz uvoza treba da stigne za mesec dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво