Gerontodomaćice pomažu Crnotravcima

Sa dve hiljade stanovnika čija je prosečna starost davno premašila šezdeset godina, Crna Trava je najmanja i najstarija opština u Evropi. Zato je projekat Pomoć u kući za ovdašnje meštane posebno značajan.

Svakodnevni komšijski razgovori postali su prava retkost u crnotravskom kraju. Sa dve hiljade stanovnika, čija je prosečna starost davno premašila šezdeset godina, Crna Trava je najmanja i najstarija opština u Evropi.

 Kuće su opustele, mahale nestaju, sela izumiru. Tamo gde se vrata još otvaraju, ostali su samo stari ljudi. Sami.

 

Sedamdesetpetogodišnja Nevena Petrović iz sela Zlatanca živi sama, ali se ne žali: "Decu smo odškolovali, otišlo je svako svojim putem. Hvala bogu, dok zdravlje služi, ne žalim se."

U kući udaljenoj stotinak metara živi tri godine starija Bosanka Milenković. Njih dve se druže od detinjstva. Udale su se u istu mahalu, zajedno podizale decu. Sad dele samoću. "Deca otišla, glave kuće poumirale, ostale same žene", kaže Bosanka.

Kuća Aleksandra Petrovića odavno je bez ženske ruke. A treba pospremiti, očistiti, skuvati. Zato osamdesetogodišnjem Aleksandru pomoć gerontodomaćice mnogo znači.

"Dovoljno je vrata da očisti... A znači mnogo i kad znaš da će ti svakog ponedeljka neko ući u kuću", kaže Aleksa Petrović, kojeg gerontodomaćica obilazi već neko vreme.

Daleko je varoš

Za Crnotravce koji su još pokretni i vitalni, problem predstavlja udaljenost od varoši. Tamo su prodavnice, apoteka, pijaca - sve ono što im je potrebno, a do varošice nije lako stići. I za njih je pomoć gerontodomaćica neprocenjiva.

"Kupujemo im lekove, plaćamo račune za struju, telefon. Njima znači da ima ko da im donese namirnice", priča Ljubomirka Milošević.

I u samoj Crnoj Travi starosna struktura stanovništva gotovo je ista kao u okolnim selima. Život je nešto lakši, ali posla za gerontodomaćice ništa manje. Mnogo je građana koji imaju zdravstvene probleme.

Milka Tasić već trideset godina boluje od multiple skleroze: "Od radosti što sad imam pomoć, čini mi se da ću opet prohodati, jer sama ne mogu ništa - ni da brinem o kući, ni da održavam ličnu higijenu."

Njena gerontodomaćica Radijonka Petrović kaže da su je svi koje obilazi lepo prihvatili i da su oni za nju sada kao porodica.

Za desetomesečni projekat, trenutno najvažniji u Crnoj Travi, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku izdvojilo je više od tri i po miliona dinara.

Angažovano je sedam gerontodomaćica koje brinu o trideset korisnika, navodi Momčilo Ignjatović, direktor Centra za socijalni rad u Vlasotincu, koji je zadužen i za područje opštine Crna Trava. Međutim, broj starih ljudi kojima one pomažu je dvostruko veći. "Naš plan je da tokom ove godine obiđemo celu Crnu Travu čija teritorija nije mala. Imamo terenska vozila i čim sneg okopni obići ćemo i najudaljenija naselja", kaže Ignjatović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво