Uništavanje Oficirskog doma u Nišu

Zgrada u kojoj su poslanici srpske Narodne skupštine održali ratno zasedanje, saslušali austrougarsku objavu rata, usvojili Nišku deklaraciju 1914. i Nišku rezoluciju 1915. godine sada je ruinirano stecište skitnica i narkomana.

Zdanje Oficirskog doma u Nišu, u kojem je održano ratno zasedanje Skupštine Srbije 1914/1915. godine, stavljeno je pod zaštitu države pre četrdeset godina, a nekoliko godina kasnije proglašeno i kulturnim dobrom od velikog značaja.

Pre četiri godine, odlukom bivše, a potom  i rešenjima sadašnje lokalne vlasti, zdanje je ustupljeno Ruskom domu nauke i kulture iz Beograda. Saglasnost za otvaranje Ruskog kulturnog centra data je pod uslovom da se očuva izgled zdanja.

Čekajući Ruse, zdanje "pod zaštitom države" propada

Nažalost, Kulturni centar ni do danas nije otvoren, a zgradu Oficirskog doma podignutu 1890. godine uništavaju provalnici, skitnice i narkomani. U unutrašnjosti zdanja sve je razneto i oštećeno, i pored mera fizičkog i tehničkog obezbeđenja koje su gradsku kasu i te kako koštale.

"Primorani smo da jednom nedeljno radimo sanaciju", kaže Ljubiša Janić, načelnik Uprave za imovinu grada. "Menjamo polomljene brave, polupana stakla... Čekamo da vidimo kada će se konačno znati šta će biti sa zgradom kako bi smo rešili ovaj problem."

 Boban Janković, istoričar i član Udruženja rezervnih vojnih starešina Niša  kaže da je njegova organizacija zabrinuta za budućnost nekadašnjeg Oficirskog doma.

"Na sreću, ipak je urađena jedna dobra stvar", ističe Janković. "Veoma je važno što smo svu arhivu iz zgrade oficirskog doma prebacili u istorijski arhiv."

Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture ističu da je i sa kulturnog aspekta ovo zdanje izuzetno važno za  istoriju građanskog Niša. Dr Miša Rakocija naglašava da je u toj zgradi 1892. godine niško pozorište "Sinđelić" izvodilo svoje predstave, održavani su koncerti vojne muzike i pevačkih društava.

Pitali smo Nišlije da li znaju po čemu je ta zgrada poznata i dobili različite odgovore: restoran, mesto gde su se ljudi venčavali, prestonica stare Jugoslavije, mesto gde je doneta Niška deklaracija, stecište narkomana... Zgrada je praktično sve to i bila, a sada je ovo poslednje najbliže istini.

Posle više pokušaja, u Ruskom domu smo saznali da od Ambasade zavisi da li će Niš dobiti Ruski kulturni centar. Lokalne vlasti kažu da u narednih mesec dana čekaju konačan odgovor na to pianje. Ako bude negativan, zdanje će biti dato drugom zakupcu.

U međuvremenu, opravdano strahuju mnogi, sudbina uništenog enterijera može zadesiti i fasadu, odnosno celo zdanje Oficirskog doma.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 01. mar 2011, 01:22) - anonymous [neregistrovani]

Срамота!

Спасите ово историјски важно здање.