Aleksinac zaštićen od prolećnih poplava

Bovansko jezero spremno je da dočeka prolećni poplavni talas. Nadležni tvrde da se prošlogodišnje poplave u Aleksincu neće ponoviti i da je brana sigurna.

Najveća veštačka akumulacija na jugu Srbije, Bovansko jezero, ima najniži vodostaj u poslednjih nekoliko decenija.

Jezero će, tvrde u Vodoprivredi, spremno dočekati prolećni poplavni talas, jer je na vreme ispuštena potrebna količina vode iz basena, a brana na akumulaciji potpuno je sigurna za prijem velike količine vode.

Za razliku od februara prošle godine kada je za dva dana nivo jezera porastao za 7,5 metara, pa je posle 30 godina voda u akumulaciji prvi put išla prelivom, slika na Bovanu danas je potpuno drugačija.

Posle nedavnog oticanja vode, u gornjem delu jezera ostao je samo muljeviti nanos, jer Moravica koja gradi akumulaciju, zbog malo padavina, nije uspela da ga pokrije.

Sprečavanje prolećnih poplava

"Vodoprivreda je odlučila da ispusti vodu pre poplavnog talasa zbog lošeg prošlogodišnjeg iskustva", kaže Svetlana Živković, direktorka Vodoprivrednog centra "Morava Niš", i ističe da je to uvek bolje nego da čekaju kiše i ispuštaju vodu preko brane kada je pritisak na nju najveći.

Iako je u jezeru manje vode nego obično, 34.000 građana Aleksinca i okoline uredno se snabdeva pijaćom vodom. U postrojenje za preradu iz jezera stiže 220 litara vode u sekundi, što je, tvrde nadležni, uobičajeno za ovo doba godine.

Posle prošlogodišnjih poplava do sada je, prema rečima Mlađe Tomića, direktora aleksinačkog JP "Vodovod i kanalalizacija", regulisano korito reke Moravice kroz Aleksinac. "Proširili smo ga i produbili, napravili nasip. Odgovorno tvrdimo da poplava u gradu ovog proleća neće biti."

Zaštita mrestilišta

Niži vodostaj jezera iskoristili su ribolovci da očiste obalu i pripreme je za letnju turističku sezonu. Posledica bi, za sada, moglo da bude samo po bogat riblji fond, jer se štuka, smuđ, som i deverika spremaju za mrest.

Ribolovci se nadaju da će padavine pomoći da se jezero brzo napuni, kaže Nikola Kumanović, direktor "Južne Morave 2", jer od 1. marta počinje zabrana ribolova zbog mresta. On ističe da bi 10 ha mrestilišta u gornjem delu jezera koji je sada isušen trebalo da se što pre osposobi za mrest ribe koje nema na našem tržištu.

Sneg koji pada nekoliko dana i dotok Moravice lagano dižu nivo jezerske vode, pa je trenutna kota 246,5 metara. To je međutim još uvek 6 metara ispod normalnog nivoa jezera, tako da nema opasnosti od eventualnih poplava, nizvodno od brane.

Pošto korito Moravice od brane do Aleksinca, koje je u nadležnosti "Srbija voda", još nije regulisano, velike prolećne vode bi mogle da polave samo poljoprivredne površine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво