Dragosinjci pod snegom

Žiteljima planinskih sela u kraljevačkom kraju, ali i onih koja su bliža gradu, sneg uvek donosi mnogo problema. Zbog neočišćenih lokalnih puteva autobusi ne idu redovno, isporuka namirnica u prodavnicama kasni, a starijim meštanima je teško da stignu do lekara.

Zbog snega koji već nekoliko dana pada u kraljevačkom kraju, žitelji iz udaljenih planinskih sela, ali i onih koja su bliža gradu, imaju mnogo problema.

Zbog neraščišćenih lokalnih puteva autobusi ne idu redovno, isporuka namirnica u prodavnicama kasni, a stariji meštani brinu da li će, ako zatreba, na vreme stići do doktora.

U selima u okolini Kraljeva sneg se ne uklanja sa puteva kao što se to redovno radi u gradu. U Dragosinjcima, selu ka Goču, putevi nisu čak ni posuti. Često je bolje i sigurnije da se ide pešice, pogotovo ako put vodi ispod obronaka planina.

Iako su udaljeni samo osam kilometara od centra, Dragosinjci su tipično brdsko selo. Dabi se stiglo do centra sela, gde su škola, mesna kancelarija i ambulanta, mora se ići uzbrdo.  

Deca iz sela ne kasne na nastavu. Četiri razreda seoske škole pohađa dvadeset troje učenika.  Stariji meštani, međutim, zimi ne izlaze često iz kuće. Đorđa i Darinku Avić nekoliko puta dnevno obiđe prvi komšija. Vitalni su i dobrog zdravlja, pa ne moraju često u ambulantu.

Probleminastaju kada  se neko razboli, pa mora na lekaru i hroničnim bolesnicima koji idu po recepte i lekove. Kad padne sneg, autobus je jedina veza sa gradom, i ako samo jednom ne dođe na vreme to stvara niz novih problema.

Kad sneg okopni prestaju i problemi. Ipak, meštani znaju da moraju računati s tim da će se sneg u Dobrosinjcima zadržati koji dan duže nego u gradu, zbog blizine Goča i planina koje okružuju Kraljevo. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи