Pompea u Brusu zapošljava nove radnike

Iako se opština Brus nalazi na istočnim padinama Kopaonika, najvećeg zimskog centra u Srbiji, šansa da na turizmu zasnuje ekonomski razvoj odavno je propuštena. Meštani su ostali verni poljoprivredi koja beleži teške dane, kao i privreda. Oni koji su završili visoke škole davno su otišli iz varošice. Preduzeća u Brusu su propadala, a zaposleni ostajali bez posla. Zbog toga meštani velike nade polažu u italijansku kompaniju "Pompea".

Većina preduzeća u opštini Brus u protekle dve decenije je ili propala ili jedva preživljava, a mnogi su građani ostali bez posla ili plate. U ovom trenutku, posao traži nešto više od 2.000 ljudi, uglavnom sa srednjom stručnom spremom. Među nezaposlenima više je muškaraca, jer u fabrici veša i čarapa žene lakše dolaze do posla.

Italijanska „Pompea"  je 2002. godine kupila fabriku u stečaju, „Brusjanku". Novi vlasnik, u svetu poznati proizvođač veša i čarapa, zaposlio je 430 radnika, a već za narednu godinu planira da otvori nova radna mesta.

U nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da u ovom trenutku „Pompea" traži 150 radnika, koji će posao dobiti već početkom naredne godine. To je veliki broj ljudi ne samo za Brus, već za celu Srbiju.

Italijanska moda iz Brusa

Italijanska firma koja u Srbiji posluje pod nazivom „Modital" namerava da proširi proizvodnju i izgradi nove pogone u Brusu. Prema rečima Aleksandre Jakšić, direktorke za ljudske resurse, po prijemu novih radnika u Brus će doći stručnjaci iz Italije koji će ih obučiti za novi posao.

Direktor proizvodnih pogona u Srbiji, Đani Banini, zadovoljan je učinkom zaposlenih, odnosom prema poslu i rezultatima rada. On kaže da su uslovi poslovanja u Srbiji razlog za proširenje kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta.

Što se zaposlenih tiče, oni su se već navikli na režim rada koji se razlikuje od nekadašnjeg. Kažu da se tačno znaju norme, šta ko radi i kako radi. Nema mnogo priče i zadržavanja. Plate bi mogle biti veće, ali je važno to što su redovne i što su sigurni da će ih dobiti na vreme.

S obzirom na uslove poslovanja u Srbiji, pre svega ekonomsku isplativost i zatvaranje fabrika u Poljskoj i Tunisu, u „Pompeji" nameravaju da preseljenjem proizvodnje sa drugih tržišta proizvodnju u Brusu povećaju za još 50 procenata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво