Osmomartovske želje žena - ravnopravnost u prihodima više razumevanja i poštovanja

U Srbiji i svetu danas se obeležava praznik žena. Statistika govori da su podjednako nezaposlene kao i muškarci, ali za pojedine poslove manje plaćene. Fakultetski obrazovanih žena više je od muškaraca na birou. Više ih je i u fabrikama. Na ovaj, ali i svaki drugi dan, žene žele život bez nasilja, da budu bolje plaćene i da im radni vek zbog obaveza, koje imaju kao majke i supruge, bude kraći.

Kad život ne ponudi više izbora, borba je neminovnost. Nekada novinarka, danas preduzetnica i što je najvažnije i najzahtevnije majka petoro dece.

"Žena mora da se bori, da radi po 13-14 sati pogotovo žena preduzetnica, ona nema ni vikend slobodan, ni godišnji odmor, eto jeste teško. A petoro dece? Pa petoro dece, dve starije ćerke su već odrasle, imaju svoje porodice, a ovo troje se još školuje i tako treba iškolovati", kaže Milica Veljović, preduzetnica iz Leskovca.

Još teže je ženama na selu. Nemaju posebnih želja za 8. mart sem da im radni dan traje kraće.

"Želela bih malo više slobodnog vremena, malo više odmora, puno truda i puno rada, a malo odmora imamo, žene sa sela su jako preopterećene", kaže Vesna Memetović, proizvođač cveća iz Turekovca kod Leskovca.

Sa 43 odsto žena u nauci Srbija zauzima visoko četvrto mesto u Evropi. Na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu sa 59 odsto žene su dominantne. Ako su u nekim drugim sektorima manje plaćene od muškaraca, ovde toga nema.

"To koliko se bavimo aktuelnim temama, koliko imamo radova u međunarodnim priznatim časopisima, koliko je projekata i tako dalje nas kvalifikuje za rad u nauci, te stoga ovde ne postoji ta podela muškarci i žene nego na one koji se bave naukom uspešnije i manje uspešno", navodi prof. dr Ivana Karabegović, vanredni profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

Žena poseduje te nežne i suptilne kvalitete uma i duše koje je čine daleko superiornijim od muškaraca, govorio je Nikola Tesla. Neobična zanimanja kojima se bave to potvrđuju.

"Ja razmišljam muški, volim tako energične sportove, mislim da ima mnogo Srpkinja koje ovde postoji taj ratnički duh koji je važan za to što mislim, nisam ja ratnica svugde ja sam kod kuće pokorna supruga", kaže Dragana Moles, instruktorka gladijatorstva i operska pevačica iz Rima.

"Smatram da su žene u uniformi ustvari žene na pravom mestu. Mislim da su se žene sasvojim kolegama izborile i za jednaka prava i za obaveze", smatra Sanja Nikolić, iz agencije za obezbeđenje u Nišu.

Jake, uporne, sposobne, vredne. Najviše ih je u fabrikama, trgovinama. Uz bolje zarade potrebno im je više razumevanja i poštovanja. U kući, na ulici, radnom mestu i vraćanje ugleda pojedinim profesijama, posebno prosveti. A pažnja i simboličini dar, kome ne prija.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво