Sa kojim problemima se suočavaju voćari u Toplici

Toplički voćari, koji u toku jedne sezone proizvedu najviše šljiva i višanja u Srbiji, smatraju da bi nova proizvodna godina mogla biti jedna od težih. Oni tvrde da su zbog dispariteta cena i sve nerentabilnije proizvodnje, prinuđeni da štede na svemu, a da će posledice osetiti svi u proizvodnom lancu.

Zoran Stamenković iz Gornje Stražave kod Prokuplja, jedan je od malobrojnih voćara u ovom delu Toplice, koji je na vreme predvideo šta će se dešavati, na inače, nestabilnom tržištu voća.

Izgradnjom sušare, 2015. godine, smanjio je neizvesnost u proizvodnji i od tada, umesto sirove, prodaje suvu šljivu i mnogo bolje zarađuje.

"Ja sam zadovoljan sa sušarom, izvanredno. Čak sam i ja jedno vreme bio skeptičan , to je nešto novo ovde u našem kraju. Ima nas dvoje, troje tu, koji imamo te sušare i odlično radimo svi", kaže Zoran Stamenković, voćar iz Gornje Stražave.

Kaže da samo upućenost na otkupljivače, voćarima već desetak godina, gotovo ne donosi nikakvu zaradu.

"Ako se prosta matematika uzme u obzir, da je 20 dinara berba, 40 dinara višnja, od onih dvadeset, koji navodno ostaju proizvođaču, tu nema ništa da ostane, ako se uzme, recimo, hemijska sredstva, đubrenje, rad", objašnjava Zoran Stamenković.

Stručnjaci, koji prate prilike u voćarstvu u Toplici i neretko su i sami uključeni, tvrde da se poslednjih godina dešavaju dramatične promene u ovoj grani poljoprivrede.

"Mali proizvođači polako posustaju, nemogu da se izbore sa trendovima, koje diktira tržište, a to je da proizvod bude ujednačen, da je velika količina, da budu velike površine", navodi Aleksandar Petković, direktor PSSS u Prokuplju.

"Imate prerađivače, koji podižu ili su podigli ili planiraju da podignu sopstvenu primarnu proizvodnju i tu, u tom nekom lancu sve je manje prostora za one sitne i male proizvođače. Oni moraju da se organizuju ili da se na vreme priključuju nekim preradnim kapacitetima", kaže Dragan Paunović, poljoprivredni stručnjak i analitičar.

Voćarska proizvodnja, koja se u Toplici odvija na desetinama hiljada hektara, godišnje je donosila na desetine miliona evra prihoda, koje skoro dve trećine stanovnika, koji od toga žive, ne mogu tako brzo nadomestiti u bilo kojoj drugoj grani privrede. Pokazalo se da su otkupljivači i izvoznici zainteresovani samo za proizvode i to po što nižoj ceni, ostala je kao oslonac još samo država.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво