Читај ми!

Potrebna pomoć da šestoro dece u Brestovcu kod Leskovca ne spava u dva kreveta

Osmočlana romska porodica iz Brestovca kod Leskovca živi u veoma lošim uslovima. Jedini prihodi su im socijalna pomoć i dečji dodatak, što je jedva dovoljno da prehrane šestoro dece, od 3 do 12 godina. Uslove za život u trošnoj kući, bez pomoći ljudi dobre volje, ne mogu da poprave.

Nemaština ih je pritisla i sve jače steže. Na kući ni krova ni vrata. Unutra bez vode i čitavu deceniju bez struje. Teško je i zamisliti život ove porodice sa šestoro male dece.

"Teško je, veoma je teško sa ovo stanje, šestoro dece imam. Nemam struju, vodu samo na pumpi. Primam socijalno, to je samo za hranu i za osnovne namirnice, a da se kuća sredi, nema šanse", kaže Biljana Čavalić.

Skupili su se u 10 kvadrata, na 2 stara kreveta njih osmoro. I to je uz šporet sve što imaju od pokućstva. Najmlađa, trogodišnja Aleksandra, samo što je izašla iz bolnice. Tri devojčice i jedan dečak su školarci.

"Hladno mi je, nemamo ništa u kući, nemamo struju, krov, ništa nemamo", kaže desetogodišnji Andrej Čavalić, a njegova godinu dana starija sestra Andrea dodaje: "Ja bih volela da imam za mene i moju sestru jednu sobu posebno."

Njihov otac Damir Usković ima težak oblik dijabetesa, stigle su i propratne bolesti, pa više ne može na građevinu. S krovom nad glavom i strujom, ponavlja, bilo bi mnogo lakše.

"Ne mogu da radim, ne možemo da se snađemo nikako. Imam tu bolest koja ne može da se izleči, tako da ne mogu da radim, 37.000 dinara socijalne pomoći i dečjeg dodatka dovoljno je samo da se deca prehrane", navodi Damir Usković.

"Moja deca nikada gladna neće da budu, dok sam ja živa, ja moju decu nikad ne bih pustila gladna da žive, videli ste i sami, ja za moju deci uvek imam da spremim i da jedu i da piju, ali ovakav život vidite", kaže Biljana Čavalić.

Drva imaju još za koji dan. Bez krova i podova, samo goli zidovi i briga za decu. Daleko su lepi dani i Biljanin odlazak u nadnicu. Potrebna im je pomoć humanih ljudi.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво