Mlada Šapčanka među odabranima za usavršavanje u Cernu

Šapčanka Natalija Topalović, posle završenog ETF-a u Beogradu, usavršavanje je nastavila u Cernu gde priprema master tezu. Od oko 4.000 studenata, izabrana je među 90 najboljih koji će 14 meseci učiti i raditi u jednoj od najvećih naučnih laboratorija na planeti.

Veliki hadronski sudarač mogu da vide samo odabrani tehnički studenti. Do tunela u Cernu Nataliju Topalović odveli su znanje i posvećenost, ocene i preporuke, ali i velika želja za usavršavanjem. Neophodne su bile i obuke o merama zaštite i šestonedeljno testiranje.

"Naša sekcija želi da zameni u nekim određenim situacijama gde bi osoba neka ili zaposleni morao da dođe do tunela ili do tih nekih izuzetno radioaktivnih oblasti da popravi nešto, da zameni nešto ili da uradi inspekciju da se on ne nađe u takvim situacijama, već da se nađe robot, zato razvijamo robote koji služe za inspekciju, za transprt teškog materijala ili za popravljanje nekih teških delova ili održavanje nekih delova", objašnjava Natalija Topalović, diplomirani inženjer elektrotehnike.

Natalija je još u osnovnoj školi počela da osvaja svet brojnim talentima. Sa najboljim đacima pevala je u grupi "Najts", ali tek posle završenih obaveza. Ljubav prema nauci prenela joj je majka, a prema robotici profesor Kosta Jovanović.

Bila je prva generacija koja je upisala smer za računarstvo i informatiku u Šabačkoj gimnaziji. Nagrade je dobijala, ali ih nije brojala. Znanje je uvek imalo prioritet. Sa 23 godine radi sa najboljim svetskim naučnicima i vršnjacima koji bi to želeli da postanu.

"Iako se zna da ovde ljudi provedu mnogo vremana u laboratoriji radeći određene eksperimente i istraživanja, misle da ne postoji toliko slobodnog vremena, ali uvek može da se nađe prostora ili za putovanje, ili za neko piće ili večeru, konkretno, mogu reći da je moja sekcija izuzetno druželjubiva, i da skoro svaki vikend organizujemo da otputujemo negde", navodi Natalija Topalović.

Osim kinematike i mehanike robota u Evopskoj laboratoriji za nuklearna istraživanja, upoznala je i kulturu zemalja vršnjaka iz svog tima sa kojima radi i mini-projekte i najlepše predele Švajcarske, Francuske i Nemačke. U Cernu će biti do kraja ove godine posle čega želi da upiše doktorske studije.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво