Loznica: Stalna postavka u Muzeju Jadra u ponovo pred posetiocima

Nakon višemesečne rekonstrukcije, stalna postavka u Muzeju Jadra u Loznici ponovo je otvorena za posetioce koji će prvi put imati priliku da vide veliki broj novih eksponata. Poseban muzejski prostor dobile su četiri slavne ličnosti po kojima je Podrinje prepoznatljivo – Vuk Karadžić, prota Ignjat Vasić, Jovan Cvijić i Momčilo Gavrić.

Skulptura Momčila Gavrića, dečaka vojnika, zauzela je centralni deo nove postavke. Vizuelnu pažnju privlače i figure još tri podrinjska velikana. Od originalnih predmeta, koje publika do sada nije videla, izloženi su truba i doboš iz Prvog svetskog rata, Albanska spomenica i Gavrićevo ordenje.

"Dobili smo od njegovog sina Branislava fišekliju, upravo Momčila Gavrić najmlađeg vojnika iz Prvog svetskog rata, zatim što se tiče tog perioda Prvog svetskog rata, mi imamo veoma zanimljive nove eksponate, ja bih istakao jedan: to je tromblonska mina sa Gučeva, zatim tekeriški peškir koji govori jednu veoma interesantnu priču sa Cerske bitke o moralu srpskog vojnika", kaže Goran Vilić, upravnik Muzeja.

Prvom fazom radova obuhvaćena je jedna trećina prostora u koju je postavljena nova led-rasveta, ali i ambijentalno osvetljenje vitrina. Novi doživljaj savremenoj publici pružiće i multimedijalni prikaz svih eksponata, kao i mogućnost gledanja dokumentarnih filmova.

"Glavni fokus su ovde tablet računari koji na bilo koji način neće zameniti predmete u vitrinama, ni same vitrine, oni se koriste kao pomoćno sredstvo gde će posetioci moći da pristupe velikoj količini informacija, kao i fotografija", kaže Stefan Vilić, istoričar.

U rekonstruisanom delu Muzeja nalazi se sedam vitrina, kojima je hronološki obuhvaćen jedan i po vek. Novac za obnovu, 1,3 miliona dinara, obezbedili su Ministarstvo kulture i Grad Loznica.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво