Jagodina: Praktikum za decu sa smetnjama u razvoju

U Jagodini je predstavljen vodič za nastavnike za rad sa učenicima sa smetnjama u razvoju. Vodič je nastao kroz "Erazmus plus" projekat „Upoznaj me da bi me naučio", a sproveli su ga timovi Škole za decu oštećenog sluha i govora "11. maj" u Jagodini, i Specijalne srednje tehničke škole iz Kluža, u Rumuniji.

Kako raditi sa učenicima koji imaju smetnje u razvoju i obezbediti im bolje obrazovanje i jednake mogućnosti u obrazovnom sistemu. Nastavnici koji rade samo sa takvom decom obučeni su kroz školovanje da iz svakog deteta izvuku maksimum. Problem je kada nastavnik u razredu ima po nekog učenika kome je potreban poseban pristup. Njima je i namenjen vodič koji su napisali stručnjaci škole „11.maj", a štampali đaci u školskoj radionici.


„On je obuhvatio 3 hendikepa da tako kažem, to je za rad sa decom sa slušnim oštećenjem, rad sa decom koja imaju disleksiju, disgrafiju i diskalkuliju i rad sa decom sa mentalnom retardacijom", kaže Jelena Strugar, rukovodilac resursnog centra.

Pre izrade vodiča urađeno je istraživanje koje je pokazalo da je u školama Pomoravskog okruga, u redovnom sistemu obrazovanja više od 600 učenika sa nekom smetnjom u razvoju.

„Najčešća pitanja sa kojima se mi srećemo na terenu kada idemo u redovne škole i vrtiće je na koji način oni mogu da pomognu deci, koje metode u radu da koriste, materijale za rad, na koji način da sarađuju sa roditeljima", dodaje Jelena Strugar.

Ministarstvo prosvete i Unicef školi iz Jagodine dodelili su status resursnog centra koji ima 8 od 48 specijalizovanih škola u Srbiji.

„U godini jubileja nastavljamo naš posao na promovisanju inkluzije, jedan od velikih događaja biće akreditovana konferencija na temu „Modeli dodatne podrške u Evropi". Od 2019. godine kada je Erazmus projekat počeo da radi i da se implementira u Srbiji mi smo dobili na početku dva projekta, sada već imamo šest, sedam projekata", navodi Dragana Kovačević, direktorka škole za decu oštećenog sluha i govora.

Projektni tim škole za decu oštećenog sluha i govora planira još jedan vodič kojim će se obuhvatiti i druge vrste smetnji u razvoju. Iskustvo u radu koje zaposleni ove škole imaju tako će biti dostupno i nastavnicima u redovnim školama i vrtićima.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи