Novi depo Istorijskog arhiva Prokuplja čuvar prošlosti Toplice

Istorijski arhiv Prokuplja, koji baštini dokumenta još iz 19. veka iz sve četiri opštine Topličkog okruga, dobio je novi savremeno opremljeni depo gde se za potrebe korisnika čuva 5 hiljada metara arhivske građe. U opremanje prostora Ministarstvo kulture i Grad Prokuplje uložili su 30 miliona dinara.

Poreklo porodice Šljivić iz Donje Bresnice kod Prokuplja, koja se iz Crne Gore u Toplicu doselila još krajem 19. veka, Aleksandar je našao u Istorijskom arhivu.

"Trenutno istražujem poreklo, svoje poreklo, poreklo svoje porodice u crkvenim matičnim knjigama koje se čuvaju ovde u Arhivu, a verujem kasnije i neke istorijske dokumente koje će mi biti potrebne prilikom pisanja istorijskih radova", kaže Aleksandar Šljivić, istoričar iz Prokuplja.

Građani najčešće traže dokumentaciju vezanu za restituciju i povezivanje radnog staža i sve češće potražuju podatke za izradu naučnih radova. Najstariji dokument koji se čuva je turska tapija iz 1864. godine, ali nejveći deo arhivske građe nastao je posle Drugog svetskog rata.

"Višegodišnji rad istorijskog arhiva Toplice, na prikupljanju i obradi arhivske građe rezultira i publikovanjem značajne građe, za zavičajnu istoriju, tradiciju i kulturu. Objavljivanjem arhivske građe omogućena je prvenstveno zaštita originalnih dokumenata, pružena je mogućnost približavanja arhivske građe čitaocima, a ne samo naučnim radnicima i istraživačima," navodi arhivar Bojana Ždraljević.

Kompletna arhivska građa, preko 600 fondova, uz pomoć novog softvera, čuva se i u elektronskom obliku što u mnogome doprinosi efikasnijem radu.

"To predstavlja nastavak aktivnosti zadnje 4 godine gde smo uz pomoć Ministarstva kulture svake godine dobijali sredstva i opremali po jedan depo pokretnim arhivskim policama. Ovaj projekat je od značaja, što se povećava na taj način, smeštajni kapaciteti arhiva, gde je do sada moglo da se smesti oko 350 dužnih metara arhivske građe, a sada može do 550 dužnih metara arhivske građe", kaže Milan Stojanović, direktor Istorijskog arhiva u Prokuplju.

U opremanje kompletnog prostora Ministarstvo kulture i Grad Prokuplje uložili su 30 miliona dinara. U planu je da do kraja godine ova ustanova opremi još jedan depo pokretnim policama, kako bi duplirali smeštajne kapacitete.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи