Читај ми!

Živinarske farme u Lapotincu

Selo Lapotince kod Bojnika sa oko 500 žitelja čuveno je po živinarstvu. Recept za uspeh u tom poslu živinari ne kriju jedni od drugih već su svi složni i međusobno se pomažu. Čak i jedna ulica u selu nosi naziv "Farmerska".

Baba i deda su krenuli sa 100 koka nosilja, roditelji su razvili posao, a tridesetjednogodišnji Milan unapređuje živinarsku farmu u Lapotincu. U dva objekta 2000 pilića i 3200 koka koje mesečno snesu 90 hiljada jaja. Jato menjaju na godinu dana. Ulaganja su velika, ali uz dobru cenu i tržište, kažu isplativo je.

 

"20 dinara razlika po kilogramu hrane je cena skočila, tako da sad trenutno kako je i jaje skočilo možemo da nađemo neku matematiku", kaže Milan Stošić, farmer iz Lapotinca.

Stošići obrađuju 10 hektara zemlje. Milan sam priprema hranu za živinu. Njegovih ruku delo su i silosi za skladištenje žitarica. Velika podrška mu je supruga Maja.

"Punom parom radimo, aktivni smo svi i deca su tu, dođu, uključe se i oni", ističe Maja Stošić, Milanova supruga.

I komšije Ristići žive od živinarstva već tri decenije. U kavezima je 1700 koka nosilja. Jaja prodaju na pijacama i u marketima.

"Ima sad otprilike 6 mini farmi u selu i jedna velika", navodi Dragan Ristić, farmer iz Lapotinca. Dodaje: „Poslujemo dobro, radimo, održavamo, snabdevamo stanovništvo."

Sve se strogo kontroliše. Od unosa hrane do kvaliteta jaja.

"U saradnji sa veterinarskom stanicom iz Bojnika preko Instituta niškog uzimaju svakog meseca analize za salmonelu, dva puta godišnje vade krv kokicama", kaže Dragana Ristić, Draganova supruga.

Nikola je uz živinu odrastao, stekao je diplomu Ekonomskog fakulteta i napravio računicu. Ostaje posvećen porodičnom poslu. 

Nikola Ristić, iz Lapotinca planira proširenje: "Ali bi nam dobro došla pomoć države jer živinarstvo nije subvencionisano kao ostale grane."

I dok se u bojničkoj opštini drastično prazne štale i obori sve je više posebno mladih koji su zainteresovani za živinarstvo. Na 10 farmi trenutno ima 85 000 koka nosilja. Mesečno iz Puste reke ode 2 i po miliona jaja.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи