Читај ми!

Niš: Izložba „Rasna dijagnoza: Ciganin – genocid nad Sintima i Romima duga borba za priznanje”

U zgradi nekadašnje niške Sinagoge, koju Narodni muzej koristi kao izložbeni prostor u toku je izložba „Rasna dijagnoza: Ciganin – genocid nad Sintima i Romima duga borba za priznanje”. Izložba je realizovana u saradnji Foruma Roma Srbije i brojnih nemačkih organizacija, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Da su i Romi stradali u Drugom svetskom ratu mnogi i danas nisu svesni, možda ne u našoj zemlji, ali recimo genocid nacističkog režima nad Romima u Zapadnoj Nemačkoj priznat je gotovo 40 godina posle rata.

 

„Istraživanja počinju tek negde nakon sedamdesetih, i dugi niz godina je bilo potrebno da se prikupe arhivski podaci, da se prikupe svedočenja, da se napišu udžbenici o tome koliko je Roma stradalo za vreme drugog svetskog rata. Istorijski podaci pokazuju da je negde pola miliona Roma stradalo na području okupirane Evrope za vreme drugog svetskog rata”, kaže Dejan Marković, Forum Roma Srbije.

Nikada nije dosta da se o ovoj temi govori, oni koji ne znaju naročito mlađe generacije treba da shvate dimenzije stradanja jednog naroda.

„Koliko je taj narod muka preživeo tokom svoje istorije i s druge strane da se zapitamo šta jesmo do sada odnosno šta bismo trebali u budućnosti da još uvek uradimo, a nismo, da bismo pomogli napaćenom romskom narodu i u današnjem vremenu”, navodi Dragan Todorović, Filozofski fakultet Niš.

„Sad imamo situaciju da su došle nove generacije koje ne uče u školama, koje nemaju u medijima filmove, dokumentarce, serije u kojima se govori o tim zločinima, dok oni koji zagovaraju te neke rasne politike, ekstremističke politike, oni vrlo sistematično rade”, ističe Boris Milićević, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Izložba o stradanju Roma i Sinta, koji su takođe Romi koji žive na prostoru zapadne Evrope u Nišu je otvorena do 12. marta.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи