Читај ми!

Sedam godina posle potapanja - Valjevska Gračanica kamerom čačanskih ronilaca

Zbog punjenja veštačkog jezera u selu Tubravić nedaleko od Valjeva pre sedam godina potopljena je crkva Svetog Arhangela Mihaila. Kako sada izgleda crkva poznatija kao Valjevska Gračanica snimili su članovi ronilačko spasilačkog kluba "Borac" iz Čačka. Zabeležene nestvarne prizore podelili su na društvenim mrežama.

U dubine jezera Rovni spuštali su se više puta. Bez namere da se upuštaju u debatu da li je crkva Svetog Arhangela Mihaila trebala biti potopljena, Bratislav i njegove kolege poželeli su da tu bogomolju vide i izbliza.

"Jezero Rovni je tokom cele godine jako hladno, voda je hladna, svega 5 stpeni ne prelazi. U zimskom period uslovi za ronjenje su jako dobri, vidljivoste da bi se bogomolja jasno videla što u letnjim danima nije situacija", objašnjava Bratislav Drašković, vođa ronjenja ronilačkog kluba "Borac" Čačak. 

Posle nekoliko zarona u kojima su jasno videli zidove, krov i spoljašnjost crkve odlučili su da uđu u hram. Na 18 metara dubine jezera  iznenadilo ih je što unutrašnjost, iako dugo pod vodom gotovo nije promenjena.

"Ikone koje se nalaze okačene o zid crkve su bukvalno netaknute kao da ne stoje već 7 goddina u vodi. Kako ikone, tako i sveća koja se nalazi u ikonostasu crkve stoji uspravno. Verovatno da je to ta sveća koja je poslednja i upaljena u samoj crkvi", dodaje Bratislav.

Ronjenjem se Bratislav i njegove kolege iz čačanskog kluba dugo bave. Učestvovali su u brojnim spasilačkim akcijama, a obilazak Valjevske Gračanica za njih je neverovatno iskustvo.

"Verujte mi da je to poseban jedan osećaj i da uvek veče pred takv zaron dosta razmišljamo kako ćemo proći, prilazimo toj bogomolji sa velikim poštovanje iako se ona nalazi sada pod vodom", naglašava ronilac Branislav.

Video snimke potopljenog hrama podelili su na društvenim mrežama kako bi ovu svetinju mogli da vide oni koji je pre izgradnje veštačkog jezera nisu posetili.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво