Kad je neumoran golijski učitelj i direktor i vozač i prijatelj đacima

U golijskom Bratljevu i planinskim selima oko njega roditelji ne brinu kako će im deca stići do škole. Nema organizovanog prevoza ali tu je već šesnaestu godinu njihov Učo, Vidosav Kolarević, direktor osnovne škole "Milan Vučićević Zverac" koji svakog dana dovozi i vraća decu iz škole i pri tom dnevno pređe više od 150 kilometara.

U zaseocima rasutim po golijskim visovima, Uča svi znaju. A on nekada svojim, a sada terencem koji je škola dobila stiže i do najudaljenijih kuća - po snegu, kiši, ledu i blatu - strmim i teško prohodnim seoskim putevima strepeći samo od velikih snegova i kvara na kolima.

"U šest sati krećem iz Ivanjice prema školi i zadnja, treća tura završava se, dolazim u školu negde oko pola devet kada počinje nastava sa učenicima koji najdalje putuju, stižu na vreme u školu", kaže Vidosav Kolarević Učo.

A kada zazvoni za kraj časova - opet u kola. Od 16 đaka prevozi 13 u 3 ture i različitim pravcima. Usput pretresu sve što se dešavalo u školi, našale se i urade po neki zadatak.

"Kao dete išao sam sat i po u školu i vraćao se sat i po u drugom pravcu i onda, u situaciji kada mogu da obezbedim prevoz, onda mi žao dece da idu peške dugo do škole po snegovima i kiši i onda sam došao na ideju i tako to krenulo i traje godinama", dodaje učitelj Vidosav.

Svakom novom đaku se raduje jer to znači da škola i selo žive. Prošle školske godine u klupama je bilo 11, ove 5 više, kaže, dobre dece i dobrih đaka. Roditeljima je velika pomoć pa Uča smatraju delom familije.

"Da li je sneg, da li je kiša, da li je neko dete bolesno - on tu decu uzima kod kuće, vraća kući. Boga mi, teško mu je, do kad će izdržati ne znam. On se brine o njima, pa ne znam da li bi to ko mogao da uradi ko što taj čovek radi", naglašava otac dva đaka Vuk Parezanović, iz Starog Sela.

Poseban i skroman Učo ističe da ne bi mogao sve da postigne bez kolega, saradnje s roditeljima, opštinom i školskom upravom. Sa đacima i ako ih život odvede daleko - ostaje prijatelj. A za sebe ima jednostavan plan:

"I ostaću Učo do kraja života. Jednostavno ta ljubav prema deci to veže i ostane do kraja života i tako".

 

 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво