Читај ми!

Rodni Drenovac ne zaboravlja slavnog pomorskog generala Iliju Gojković

Paraćinsko udruženje potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine pokrenulo je inicijativu da se generalu Iliji Gojkoviću podigne spomen-bista u rodnom Drenovcu kod Paraćina. Pomorski general poginuo je u Prvom svetskom ratu na Jonskom moru, u blizini Sicilije. O našem junaku Prvog svetskog rata malo se zna pa Drenovčani žele da promene tu sliku.

Pomorski vojvoda general Ilija Gojković rođeni Drenovčanin jedna je od najznačajnijih ličnosti tog kraja. Sa samo šesnaest godina dobrovoljno je stupio u vojsku Kneževine Srbije i punih 47 godina sve svoje sposobnosti ugradio u slobodu i čast srpskog naroda.

"Komandovao je drinskom divizijskom oblašću, moravskom divizijskom oblašću, bio je komandant moravske divizije prvog sastava u čijem sastavu je vojevao čuveni legendarni Gvozdeni puk ili drugi pešadijski puk knjaz Mihajlo, naposletku radi se o čoveku koji je bio ministar vojni u vladi Nikole Pašića", kaže Mladen Stević, autor knjige o generalu Gojkoviću.

Boračka udruženja iz paraćinske opštine polaganjem venaca u Beogradu na grob čuvenom srpskom generalu svake godine odaju poštu Iliji Gojkoviću. Živa su i sećanja koja se prenose na mlađe potomke posebno o herojskom činu njegovog stradanja.

"Da nije hteo da napusti brod koji tone dok zadnji vojnik nije bio bezbedan i u čamcu. To me je tako potreslo i sve ostalo što je bilo vezano za njega bilo je toliko časno jer je on jedan častan i hrabar čovek koji je brinuo o drugima, brinuo je o državi pre svega", objašnjava Gordana Marković, praunuka generala Ilije Gojkovića.

Da i današnje generacije znaju ko je čuveni general priča se na časovima istorije u školi koju je pohađao Ilija Gojković. Održavanju sećanja na ovog junaka doprinelo je i društvo „Spasovdanski vez" iz Drenovca kroz prikaz "Srpski general se nikad ne predaje".

"Osamdesetoro članova našeg društva je prikazalo život generala od njegovog rođenja u Drenovcu, odlaska u vojsku do njegove smrti sa vrlo emotivnim segmentima iz života", kaže Aleksandar Mihajlović iz KUD-a „Spasovdanski vez".

Udruženja potomaka ratnika i boraca otadžbinskih ratova pokrenuli su inicijativu da se u dvorištu škole u Drenovcu podigne spomen bista generalu Gojkoviću. Da ostane živo sećanje ne samo potomaka na generala koji je u borbi za otadžbinu dao svoj život.

 

 

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи