Počela pozorišna smotra „Milivojev štap i šešir“: U konkurenciji pet predstava

U Požarevcu su počele Amaterske Glumačke svečanosti "Milivojev štap i šešir" po 19. Put. Pojava Velikana srpskog glumišta Milivoja Živanovića vezana je za ove detalje pa najbolji glumci večeri dobijaju štap, a pobednik festivala upariće i šešir.

Antiratnom predstavom Srpska drama koja govori o apsurdu stradanja tokom sto godina ratovanja, u režiji Miloša Miloševića Šike i izvođenju pozorišta iz Trstenika i Dramskog ateljea "Vuk Karadžić" iz Grabovca otvorene su 19. Amaterske glumačke svečanosti "Milivojev štap i šešir". Najbolji glumac večeri osvojeni štap posvetio je harmonikašu Milutinu Stojanoviću koji je poznavao Milivoja Živanovića.

"Pa tamo kod nas u Trsteniku u pozorištu, on samo dođe kod mene i kaže ti si moj Milivoje, ti me podsećaš na njega. To je omaž jedan mali pokjnom čika Mići Stojanoviću. Stvarno veliko zadovoljstvo mi pričinjava što sam poneo ovu nagradu" naglašava Dušan Jović, najbolji glumac prve večeri.


Svake godine tokom festivala, posetioci mogu da vide originalni štap i šešir Milivoja Živanovića sa kojim su ga viđali savremenici. Ove relikvije decnijama čuva Dragana Ivošević, ćerka njegovog prijatelja nekadašnjeg predsednika skupštine opštine Požarevac Branka Ivoševića.


"On je bio jakog glasa, teatralan. Pravi glumac. Ali u suštini nežan i dobar čovek. Sa mojim ocem je imao relaciju kao između oca i sina"ističe Dragana Ivošević, čuvarka štapa i šešira.


Iako je festival zvanično amaterski, zaposleni u požarevačkom Centru za kulturu lestvicu kvaliteta podižu konstantno.


"Žiri uvek donosi sud o nagradi na osnovu svoje vizije i profesionalizma. Zato uvek zovem bar predsednika žirija koji je profesionalac", kaže Galina Perić, direktorka Centra za kulturu.


U takmičarskom delu programa nastupiće i pozorište sa Zlatibora, iz Sente, Obrenovca i Požarevca. U čast pobednika poslednje večeri igraće glumci Centra za kulturu iz Malog Crnića.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво