Šta Šapcu donosi izgradnja Međunarodnog putničkog pristaništa na Savi

Odlukom Vlade Srbije, pored Smedereva i Velikog Gradišta međunarodno putničko pristanište dobiće i Šabac. Pored auto-puta Ruma - Šabac, novog mosta preko Save i brze saobraćajnice Šabac - Loznica, pristanište će dodatno pomoći razvoj turizma i privrede Grada.

Međunarodno putničko pristanište na Savi u Šapcu biće izgarđeno na mestu sadašnjeg brod-restorana. Šipovi i pontonska konstukcija uveliko se rade, a postavljanje u reci planirano je početkom marta. Po sistemu "ključ u ruke", u dogovoru sa Agencijom za upravljanje lukama, za taj projekat država je izdvojila 60 miliona dinara.

 

"Ponton je dučak 42 metra, širine 7 metara i na njemu će se nalaziti dva objekta u kojem će biti smešteni naležni organi koji će obavljati poslove vezane za pristanište, oni su povezani jednom nadstrešnicom i biće na vodi, povezani mostom sa obalom", kaže Bojan Alimpić, urbanista JP "Infrastruktura" Šabac.

Na obali će se graditi uslužni i ugostiteljki objekti. Novi izgled dobiće i Savska ulica, pešačke i biciklističke staze, a projekat predviđa i park između pristaništa i tvrđave. Sve to na mestu gde je pre dva veka Šabac imao pristanište i bio važan izvozni i trgovački centar.

"Šabac je grad prvina, bio i ostao, mnogo toga imamo da pokažemo svima onima koji dođu u grad Šabac , kao gosti grada i nadamo se da će i veliki kruzeri koji putuju Dunavom, svratiti na reku Savu, svratiti u grad Šabac", objašnjava gradonačelnik Aleksandar Pajić.

Za uspostavljanje rečnog saobraćaja potrebno je očistiti plovni put, a radovi bi trebalo da budu završeni u sepembru ove godine.

Kako bi uredili čitav kompleks, ideja Šapčana je da rekonstruišu srednjovekovnu tvrđavu. U okviru velikog projekta Srbijavoda i Evropske unije, ovde je planirano uređenje obaloutvrde i postavljanje mobilnog sistema zaštite od polava. Kako bi funkcionisao međugradski saobraćaj, Šabac će dobiti i lučkog operatera i svoj brod, pa će odavde lako stizati do Sremske Mitrovice, Obrenovac i Beograda.

 

 

 

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво