Solarna stara: prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini, posle donacijske kampanje

Dva staroplaninska sela gradiće se male solarne elektrane, a projekat su donacijama finansirali građani Srbije. Sav novac od proizvodnje struje biće namenjen mesnim zajednicama sela Temska i Dojkinci. Tim povodom danas je u Pirotu potpisan ugovor vredan dva miliona dinara.

 

 

Meštani Temske prvi u Srbiji sprečili su izgradnju mini hidrocentrala na Staroj planini. Sada su se ponovo ujedinili oko ideje izgradnje malih solarnih elektrana.

"Izgradnjom derivacionih mini hidroelektrana uništili bi vode koje su blagodet svih nas i bez vode neć moći da se živi. Mi smo nadomestili tu proizvodnju električne energije panelima, odnosno idejom da postavimo panele. Veliko je interesovanje u mesnoj zajednici Temska, čak se i privatna domaćinstva raspituju da postave te panele", kaže  Tomislav Pančić, predsednik MZ Temska.

Za samo mesec dana kampanje građani Srbije donirali su dva miliona dinara, pa će dve solarne elektrane snage pet kilovata biti postavljene na domovima kulture u Temskoj i Dojkincima.

"Nama je celo vreme misao vodilja bila da uključimo građane da podrže ovaj projekat kroz vlastite donacije, da podrže priču koja je energetika iz jedne ekološke perspektive isluži razvoju lokalne zajednice", objašnjava Saša Petrović, energetska zadruga „Elektropionir".

"Da kroz te pozitivne primere u neposrednom okruženju ljudi shvate da mogu i sami da budu investitori i vlasnici tih postrojenja, takvih karakteristika. Vrlo je bitno širenje svesti o potrebi korišćenja obnovljivih izvora", kaže Bojan Ivković, gradski menadžer za energetiku.

Ovaj jedinstveni poduhvat treba da posluži kao primer dobre prakse, jer po rečima stručnjaka male solarne elektrane donose ogromnu korist, a mogu se instalirati u svakom mestu u Srbiji.

 

 

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво