Читај ми!

Zašto je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raskinuo ugovore sa 26 poljoprivrednika

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raskinuo je ugovore o sufinansiranju poljoprivredne proizvodnje u plastenicima sa 26 korisnika koji su dobili novac po konkursima za 2021. i 2022. godinu. Zbog uočenih nepravilnosti korisnici će morati da vrate ukupno 38,3 miliona dinara u budžet Sekretarijata.

U Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu podsećaju još jednom one koji žele da konkurišu za bespovratna sredstva da se realizacija projekta proverava pet godina po potpisu ugovora. Kontrole mogu biti nenajavljene, što je ovoga puta u opštini Odžaci bio slučaj. Zatečeni su plastenici koji ne odgovaraju dimenzijama iz projekta.

„Uradili smo vanrednu kontrolu, u jednom danu su urađene sve kontrole i utvrđeno je da postoje nedostaci. Pre svega da su plastenici manjih dimenzija, da su stolovi manjih dimenzija za rasad, da kotlovi ne odgovaraju onome što je prijavljeno u konkursu, kotlovi mislim na grejanje. S tim da izvrše merenje plastenika što do sad nismo radili, a u budućnosti ćemo raditi”, kaže Petar Samolovac iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Da se zloupotrebe svedu na minimum, a dobre namere državnih organa ne zlupotrebe pojedinci, treba razdvojiti poljoprivrednike kojima je to osnovno zanimanje od ostalih, stav je više udruženja koja okupljaju poljoprivrednike.

„Da bi možda trebalo razlučiti šta su pravi robni proizvođači i njima davati pogodnosti u pogledu te robne proizvodnje. Mi smo država koja nema Zakon o poljoprivrednim gazdinstvima, a ima Zakon o poljoprivredi. Dakle imate o delatnosti, a nemate o nosiocu delatnosti. To se mora promeniti što pre. Inače, to će od nas tražiti Evopska unija ukoliko budemo pravili iskorake prema njoj”, navodi Čedomir Keco iz Udruženja „Agroprofit”.

Na osnovu iskustava kontrole koja je sprovedena u 26 gazdinstava, Pokrajinski sekretarijat će uvesti dodatne mere. Uz dokaz da izgrađeni projekat ima tačne dimenzije, povrtari će morati plastenik i da osiguraju.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво